Προς ολοκλήρωση η ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πειραιάς – Αθήνα

Προς ολοκλήρωση η ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πειραιάς - Αθήνα

Προς ολοκλήρωση η ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πειραιάς – Αθήνα, αφού υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση για το κομμάτι Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες

Απομακρύνεται οριστικά και μάλλον αμετάκλητα ο κίνδυνος επιστροφής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία δαπανήθηκαν για τη δημιουργία δικτύου ηλεκτροκίνησης στον σιδηροδρομικό άξονα Πειραιάς – Ειδομένη μετά την ενεργοποίηση μίας μικρής, αλλά στρατηγικής σημασίας σύμβασης από την ΕΡΓΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου «Ανάταξη Συστήματος Ηλεκτροκίνησης και Τηλεδιοίκησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αχαρνές – Τιθορέα».

Η συμπληρωματική σύμβαση ουσιαστικά είναι η ενεργοποίηση ενός option για επέκταση της σύμβασης ανάταξης της ηλεκτροκίνησης (είχε υπογράψει η εταιρεία με την ΕΡΓΟΣΕ) και στο τμήμα Αθήνα – Τρεις Γέφυρες, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση και εν λειτουργία παράδοση της Γραμμής Επαφής στο τμήμα μεταξύ Σταθμού Λαρίσης και Τριών Γεφυρών.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, η εγκατάσταση θα είναι προσωρινή έως την ολοκλήρωση της μελέτης και της κατασκευής υπόγειας διέλευσης. Η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι έξι μήνες.

«Για την εξασφάλιση των όρων χρηματοδότησης του έργου καθώς και για τη διασφάλιση των όρων αποπληρωμής του ευρύτερου έργου: “Ηλεκτροκίνηση Σιδ/κής Γραμμής Αθήνας (Αχαρνών) – Θεσ/κης (Β’ Φάση) και κλάδου Οινόης – Χαλκίδας”, το οποίο εντάχθηκε αρχικά με την υπ’ αριθμ. απόφαση Ε (2004) 4595/19.11.2004 στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Συνοχής με ποσοστό χρηματοδότησης 50%, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η κυκλοφορία ηλεκτρικού συρμού από τον ΣΣ Αθηνών έως τον ΣΣ Οινόης» σημειώνει η ΕΡΓΟΣΕ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να παραδοθεί η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη το ταχύτερο δυνατόν.

Προς ολοκλήρωση η ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πειραιάς - Αθήνα

 

 

Πηγή: www.tovima.gr