Oλάντ: Η Γαλλία δεν θα αλλάξει, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Γαλλία, Ολάντ,

Oλάντ: Η Γαλλία δεν θα αλλάξει, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους και θα κάνουμε τα πάντα για να εξολοθρεύσουμε τον στρατό των φανατικών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία του στην τελετή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, είπε” η Γαλλία δεν θα αλλάξει, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους και θα κάνουμε τα πάντα για να εξολοθρεύσουμε τον στρατό των φανατικών”. Παρουσία των οικογενειών των θυμάτων και σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας ο Ολάντ επανέλαβε ότι ο πατριωτισμός στη Γαλλία σήμερα είναι για την αντίσταση στην τρομοκρατία και όχι για εκδίκηση. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε είπε ο Ολάντ, δεν θα αλλάξουμε, είμαι ενωμένοι στις περισσότερες από τις βασικές αρχές μας. Αυτοί που έπεσαν νεκροί στις 13 Νοεμβρίου αντιπροσωπεύουν τις αρχές μας και είναι ευθύνη μας να ζούμε με βάση αυτές τις αρχές. Θα χρησιμοποιήσουμε την οργή μας για να υπερασπίσουμε την ελευθερία μας, κάθε μέρα.

Από τους ηγέτες των κομμάτων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους Γάλλους υπουργούς.

Μετά τη λήξη της τελετής στη μνήμη των θυμάτων, αρκετοί Γάλλοι πολίτες παρέμειναν στους γειτονικούς δρόμους του Μεγάρου Απομάχων.

ImageHandler

ImageHandler (2)

ImageHandler (1)

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε στην ομιλία του:

«Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, αυτή την ημέρα δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Η Γαλλία χτυπήθηκε δυνατά από μία πράξη πολέμου που σχεδιάστηκε από μακριά. Ολόκληρο  το γαλλικό έθνος θρηνεί τα θύματα. Η Γαλλία θα καταστρέψει αυτό τον φανατικό στρατό που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα. Aυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άντρες ήταν η νεολαία της Γαλλίας. Τι θέλουν οι τρομοκράτες; Nα μας χωρίσουν;  Θα αποτύχουν γιατί αυτοί είναι η οσμή του θανάτου, όμως εμείς αγαπάμε τη ζωή. Γνωρίζουμε τον εχθρό. Είναι το μίσος. Αυτό που σκότωσε στο Μπαμάκο του Μάλι, στο Παρίσι. Εκατόν τριάντα ονόματα, 130 αθώες ζωές, 130 χαμόγελα που δεν θα ακούσουμε ποτέ ξανά. Για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, μπορούμε να βασιστούμε στο στρατό μας, στους αστυνομικούς, στο γαλλικό κοινοβούλιο- με την υιοθέτηση μέτρων που διασφαλίζουν την άμυνα της χώρας-  και κυρίως, να βασιστούμε σε κάθε Γαλλίδα, σε κάθε Γάλλο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεσμεύτηκε “επίσημα” να κάνει τα πάντα για να “καταστρέψει τον στρατό των φανατικών” κατά τη διάρκεια της 15λεπτης ομιλίας του.

Στην εθνική τελετή για τον φόρο τιμής στους 130 νεκρούς και τους 350 τραυματίες, μέσα στον περίβολο του Μεγάρου των Απομάχων όπου έχουν ταφεί οι μεγάλες μορφές της Ιστορίας της Γαλλίας όπως ο Ναπολέοντας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατήγγειλε “μια ορδή φονιάδων” που έδρασε “στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδομένου Θεού“.

Δεν θα ενδώσουμε ούτε στο φόβο ούτε στο μίσος. Αυτοί που έπεσαν νεκροί στις 13 Νοεμβρίου ενσάρκωναν τις αξίες μας, και είναι καθήκον μας σήμερα περισσότερο από ποτέ οι αξίες αυτές να ζήσουν. Αν ο θυμός μας έχει κυριεύσει, θα τον διοχετεύσουμε στην ήρεμη αποφασιστικότητα να προασπίσουμε την ελευθερία“, δήλωσε ο Ολάντ.

Πηγή: protothema.gr