Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 12 δισ.

Ντάισελμπλουμ

Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 12 δισ., μετά την ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων.

Το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε μέσω Twitter, ότι η Ελλάδα προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο μέτρων που είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές της, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο ώστε η Αθήνα να λάβει τη δόση των 2 δισ., καθώς και το ρευστό που είναι απαραίτητο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέσω Twitter ο ESM ενημέρωσε ότι θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας για την τυπική έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Το Euroworking Group (EWG) εξέτασε νωρίτερα το Σάββατο την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δανειακών κεφαλαιών.

«Στη βάση της επιβεβαίωσης της συμμόρφωσης με όσα συμφωνήθηκαν, το EWG συμφώνησε ότι οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και τα αναγκαία μέτρα σε οικονομικό επίπεδο που θεωρούνται απαραίτητα για μια επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής του συλλογικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

«Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το πράσινο φως του EWG θα δώσει επίσης στον ESM τη δυνατότητα για εκταμίευση, κατά περίπτωση, των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τόνισε.

Το Reuters αναφέρει πως παρά την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαιπαιτούμενα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το βράδυ της Πέμπτης, το Euro Working Group δεν έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μετρά δύο «απώλειες» – αυτή του κ. Στάθη Παναγούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και του κ. Νίκου Νικολόπουλου (ΑΝ.ΕΛ).

Επικαλούμενο ανώτερος ευρωπαίο αξιωματούχο, το Reuters αναφέρει ότι ο λόγος που δεν λήφθηκαν αποφάσεις για την Ελλάδα την Παρασκευή, ήταν το γεγονός ότι παραμένουν εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Η πρόοδος που έχει καταγράψει η χώρα μας είναι πραγματικότητα και τονίζεται από τους ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και χρήζουν βαθύτερης ανάλυσης, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομιών την Κυριακή, ενώ μια τρίτη μίλησε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμώντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί 6-9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υπολογίσει τη χρηματική ανάγκη των τραπεζών στα 14,4 δισ ευρώ, αλλά ένα μέρος αναμένεται να προέλθει από ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε ο τρίτος αξιωματούχος.

Πηγή: protothema.gr