Μετεγκαταστάθηκαν οι πρώτες έξι οικογένειες προσφύγων

Αλέξης Τσίπρας, Μάρτιν Σουλτς, Αβραμόπουλος Δημήτρης, μετανάστες,

Μετεγκαταστάθηκαν οι πρώτες έξι οικογένειες προσφύγων, στο Λουξεμβούργο, εκδήλωση για την αναχώρηση τους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχαιρέτισαν το πρωί της Τετάρτης σε εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας προς το Λουξεμβούργο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τους πρώτους 30 πρόσφυγες που αναχώρησαν στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ, στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι  υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου  Ζαν Άσελμπορν, και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλας.

ImageHandler

Περίπου 30 πρόσφυγες, έξι οικογένειες, οι τέσσερις από το Χαλέπι της Συρίας και οι δύο από το Ιράκ αναχώρησαν με αεροσκάφος εμπορικής πτήσης. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφυγαν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ήταν μια έγκυος και δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η επιλογή τους έγινε με βάση κριτήρια για την «ευαλωτότητα», σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έμειναν στον Ελαιώνα, κάποιοι δε εξ αυτών είχαν φτάσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο. Όταν οι πρόσφυγες φτάσουν στο Λουξεμβούργο θα μείνουν σε ειδικό χώρο για 48 ώρες μέχρι να εξεταστούν οι φάκελοί τους, στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε σπίτια πλήρως εξοπλισμένα και θα καλύπτεται η σίτισή τους, ενώ θα έχουν τη συνδρομή κοινωνικών υπηρεσιών.

tsiopraa

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας “δια πυρός και σιδήρου”. Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν
με φόντο τη γνωστή πλέον φωτογραφία των γιαγιάδων της Μυτιλήνης που ταΐζουν ένα προσφυγόπουλο.

Έχουμε επίγνωση ότι οι 30 πρόσφυγες είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στους χιλιάδες που επιζητούν την ελπίδα. Θέλουμε, αυτή η διαδικασία να γίνει ρυάκι και ποτάμι αλληλεγγύης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε σήμερα το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, αισθανθήκαμε αγαλλίαση, αλλά και μεγάλη ευθύνη, να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι είναι κοινή η ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα.

upl5639c36084e24

Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές να μην ξεχνούν ότι πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών είναι η γειτονική Τουρκία και γι αυτό απαιτείται συνεργασία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινάει από εκεί, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της απώλειας ζωών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Λίγο πριν αναχωρήσουν οι πρόσφυγες για το Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός, ο κύριος Αβραμόπουλος και ο κύριος Σουλτς φωτογραφήθηκαν μαζί τους, επανειλημμένως και χαμογελαστοί. Οι παριστάμενοι μάλιστα σημείωσαν πως ο Αλέξης Τσίπρας φωτογραφήθηκε με όλους όσοι του το ζήτησαν.

Πηγή: protothema.gr