Με αμνησία παρουσιάστηκε μάρτυρας στην δίκη της Χρυσής Αυγής

Δίκη-Χρυσή Αυγή,

Με αμνησία παρουσιάστηκε μάρτυρας στην δίκη της Χρυσής Αυγής, η φράση «δεν θυμάμαι» ακούστηκε περισσότερες από εκατό φορές.

Αμνησία έπαθε βασικός μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η φράση «δεν θυμάμαι» ακούστηκε περισσότερες από εκατό φορές κατά τη διάρκεια της δίωρης κατάθεσης του.

Έξω από το μαγαζί του γινόταν χαμός και ακούγονταν ποδοβολητά αλλά ο ίδιος δεν ξέρει τίποτε καθώς …δεν είδε, δεν άκουσε, δεν θυμάται . Μάζευε τα τραπέζια, όπως είπε στο δικαστήριο και απλά έριξε μια … φευγαλέα ματιά στο δρόμο χωρίς όμως να αντιληφθεί το μέγεθος των επεισοδίων!
Αυτό είναι το δια ταύτα της κατάθεσης ενός εκ των υπευθύνων της καφετέριας Κοράλι στο Κερατσίνι του Δημοσθένη Δημητράκο, έξω από την οποία έγινε η επίθεση των χρυσαυγιτών στην παρέα του Π. Φύσσα και η εν ψυχρώ δολοφονία του ίδιου του 34χρονου μουσικού.

Χαρακτηριστικές της κατάθεσης του είναι οι κάτωθι αποστροφές:

Εισαγγελέας: Μα δεν θυμάστε τίποτε… συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε οτι δεν είχατε καν την περιέργεια…

Πρόεδρος: Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που συνέβη έξω από το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τη δουλειά σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν έξω από το μαγαζί σας. Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι συνέβη.

Μάρτυρας: Μου ήρθε ένας φόβος, δεν είδα τίποτε

Εκείνο το βράδυ ήρθε ο Παύλος Φύσσας με μια παρέα γύρω στα 4 άτομα και παρακολούθησαν τον αγώνα ….”, ξεκίνησε  ο Δημοσθένης  Δημητράκος, το …μότο της κατάθεσης του οποίου είναι η φράση   “δεν θυμάμαι” .
Πρ.Ειδατε να γινει κάποια φασαρία μέσα στην καφετέρια, να λογοφέρουν;
Μαρ.  Δεν παρατήρησα τίποτε απολύτως, δεν άκουσα ούτε λογομαχία
Πρ. Ο αδερφός σας αντιλήφθηκε κάτι, το συζητήσατε μετά;
Μαρ: Ούτε αυτός είχε καταλάβει κάτι.  Όταν έφυγε ο Φύσσας είχε αδειάσει πια το μαγαζί. Βγαίνοντας μετά από ένα δεκάλεπτο να πετάξω τα σκουπίδια βλέπω κάποιους από την παρέα, ρωτάω τι έγινε και μου λέει ένας δείχνοντας μου προς την Κεφαλληνίας. Δεν βλέπεις τι γίνεται;
Είδα κάτι φιγούρες, δεν θυμάμαι πόσοι ήταν γύρω στους 4….Τότε σαν να κατάλαβα ότι μπορεί να είχε δημιουργηθεί κάτι σαν τσαμπουκάς…ένας από τα παιδιά μου λέει ” οι φασίστες, δεν μας αφήνουν να κυκλοφορούμε στην γειτονιά μας”.
Πρ.Τι κάνατε;
Μαρ: Με έπιασε πανικός μήπως γίνει καβγάς έξω από το μαγαζί.
Πρ.: Γιατί σας δημιουργήθηκε το αίσθημα του πανικού; Ποιοί ήταν επιθετικοί;
Μαρ.: Μου ήρθε ένας φόβος…αυτό… ήταν ακόμα ένας θαμώνας που ήξερα ότι ήταν αστυνομικός πήγα και του είπα δεν κάθεσαι λίγο μήπως γίνει κάτι; Φάνηκε διατεθειμένος να κάτσει και ηρέμησα και μπήκα στο μαγαζί….μετά από λίγο διάστημα άκουσα μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ να περνάνε έξω από το μαγαζί.  …η παρέα του Φύσσα είχε φύγει προς τα πάνω κι είχα ησυχάσει ….
Δεν είδα τίποτε . ήμουν μέσα στο μαγαζί, μετά μάθαμε τι έγινε …
Πρ: Τι  ακούσατε δηλαδή;
Μαρ: Ηρθε αργά ένας αστυνομικός και μας είπε ότι έγινε μια συμπλοκή κι έχουμε έναν τραυματία…ζήτησε τον αδερφό μου για κατάθεση …πρέπει να είπε ότι απεβίωσε ο τραυματισμένος
Πρ.: Εχετε δώσει καταθέσεις…θυμάστε τι έχετε πει; έχετε πει διάφορα, όπως ότι σε καμία περίπτωση δεν συχνάζουν άτομα της Χ.Α στην καφετέρια
Μαρ: Δεν συχνάζουν.
Πρ:Εχετε πει ότι ακούσατε ποδοβολητά
Μαρ: Οταν πέρασαν οι μηχανές σαν να άκουσα κάποιους  να τρέχουν
Πρ.: Κοιτάξατε;
Μαρ.: Φευγαλέα, ήταν αρκετοί…

Μάρτυρας: Αναγνώρισα τον Αγγο
Πρ.: Σας έδειξαν φωτογραφίες , αναγνωρίσατε κάποιον ;
Μαρ. :Ναι, αναγνώρισα τον Άγγο που είναι γείτονας κι ήταν μέσα στο μαγαζί και παρακολουθούσε τον αγώνα.
Πρ.: Ξέρετε αν είχε κάποια σχέση με την Χρυςή Αυγή ;
Μαρ.: Δεν το γνωρίζω, ένα γειά έλεγα εγώ.
Πρ.: την άλλη ημέρα τι μάθατε; Ποιος χτύπησε ποιον; δεν είχατε την περιέργεια να ρωτήσετε;
Μαρ.: Μάθαμε ότι κάποιοι που ανήκαν στην ΧΑ επιτέθηκαν στο παιδί και το μαχαίρωσαν μετά ότι ακούσαμε στις ειδήσεις.
Πρ: Εχετε μάθει αν μέλη της ΧΑ έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις, όπως σωματικές βλάβες, άλλες ανθρωποκτονίες.
Μαρ : Από τα ΜΜΕ ότι έχω ακούσει ότι χτυπάνε λαθρομετανάστες και συγκρούονται με ακροαριστερούς σε λαϊκή ότι προπηλάκισαν μικροπωλητές….ότι στο Δημαρχείο της Αθήνας κάποιος χτύπησε το Δήμαρχο. Δεν ξέρω για τάγματα εφόδου, πως εκπαιδεύονται κλπ
Εισ: Μα δεν θυμάστε τίποτε… συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε ότι δεν είχατε καν την περιέργεια.
Εισ: Ο Άγγος έφυγε νωρίτερα από την παρέα του Φύσσα;
Μαρ: Δεν θυμάμαι.
Πρ: Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που συνέβη εξω από το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τη δουλειά σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν έξω από το μαγαζί σας. Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι συνέβη.
Μαρ: Δεν υπήρχε καμία ανησυχία μέσα στο μαγαζί.

Πηγή: The TOC.gr