Επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ

Αλέξης Τσίπρας, Ισραήλ,

Επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ, αναμένεται με ενδιαφέρων η συζήτηση Τσίπρα-Νετανιάχου.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το διήμερο ταξίδι που ξεκινά σήμερα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς η επίσκεψη γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία αφού η Μέση Ανατολή βιώνει μία εκρηκτική, ου μην και ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Το ταξίδι είχε έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη σημασία όταν προγραμματίστηκε προ ημερών, αλλά με τις νέες εξελίξεις – ειδικά μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία – αποκτά ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η ανησυχία των χωρών στην περιοχή εντείνεται.

Πρώτιστος στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ είναι η ενίσχυση και διεύρυνση διμερούς οικονομικής συνεργασίας, με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας, τον τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα συζητηθεί η προοπτική σύγκλησης τριμερούς ανάμεσε σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Στην Παλαιστίνη, στην οποία θα βρεθεί αύριο, ο πρωθυπουργός θα στείλει μήνυμα σταθερής προσήλωσης στην παραδοσιακή φιλία των δύο λαών, του ελληνικού και του παλαιστινιακού και θα διαβεβαιώσει για την πρόθεση αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, αλλά και ειδικά της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα, το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου.

Στην κυβερνητική αποστολή μετέχουν, εκτός του πρωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Εντωμεταξύ πολύ μεγάλη σημασία αποδίδεται από τα ισραηλινά ΜΜΕ και την κυβέρνηση της χώρας στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός πως ένας πρώην ακτιβιστής της αριστεράς με μακροχρόνια αντισραηλινή δράση επισκέπτεται το Τελ Αβίβ και δείχνει σημεία συναίνεσης θεωρείται σημαντικό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιδίωκε την συνάντηση αυτή ήδη από το καλοκαίρι όμως τα πράγματα πήγαν πίσω εξαιτίας των capital controls.

Έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr επίσης τονίζουν πως αύριο θα υπάρξει μια προπαρασκευαστική συνάντηση των τριών γενικών γραμματέων κυβερνήσεων των χωρών του Ισραήλ, της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου ώστε μετά να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ των κ.κ. Νετανιάχου, Αναστασιάδη και Τσίπρα.

Παρά τα όσα συζητούνται, το ενεργειακό ζήτημα δεν είναι το πρώτο στην ατζέντα, καθώς έμφαση θα υπάρξει από το Τελ Αβίβ στην προώθηση λύσεων καινοτομίας και τεχνολογίας μέσω start up επιχειρήσεων (σ.σ. το Ισραήλ θεωρείται κορυφαία χώρα στον τομέα αυτό) αλλά και στην ανάγκη η Ελλάδα να αγοράσει τεχνολογια κατά της τρομοκρατίας στη μάχη κατά του ISIS. Μείζον θέμα παράλληλα με τα άλλα θα αποτελέσει και το μεταναστευτικό με το Ισραήλ να παρουσιάζεται πρόθυμο να παράσχει τεχνολογική βοήθεια σε αυτόν τον τομέα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του μουσείου ο διευθυντής του Αβνέρ Σαλέβ και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει. Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στην αίθουσα μνήμης του μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: protothema.gr