Έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ

ΣΕΒ

Έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ, εικόνες καταστροφής, οι κάμερες κατέγραψαν δυο υπόπτους.

Απίστευτες εικόνες καταστροφής από την οδό Ξενοφώντος όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΕΒ μετά από έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα, κάνοντας την οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

isxuri-ekriksi-bombas-eksw-apo-ta-grafeia-tou-seb_13.w_l

upl56543a734fe9e

Της έκρηξης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 2.51. Ένας άγνωστος άνδρας έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας και για έκρηξη εντός 40 λεπτών. Ο άνδρας είπε με αλλοιωμένη τη χροιά της φωνής του: «Έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτήριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος. Θα γίνει έκρηξη σε 40 λεπτά. Δεν είναι φάρσα».

upl56541a5c604b7

upl56541a3d987f9

Οι κάμερες που είναι τοποθετημένες στο ΣΕΒ, την Κυπριακή πρεσβεία και τα άλλα κτήρια που βρίσκονται κοντά, κατέγραψαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και όπως όλα δείχνουν άφησαν έξω από την είσοδο του ΣΕΒ τον σάκο που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ πολλά ερωτήματα εγείρονται για το γεγονός ότι δεν υπήρχε φύλαξη στην κυπριακή πρεσβεία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι παρά την εντολή Τόσκα.

upl56543a828a59a

Όπως γράφει το protothema.gr από την αστυνομία υπήρχε η εκτίμηση ότι δεν υπήρχαν άτομα στο αντάρτικο πόλης που να μπορούν να αναλάβουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις και γι’ αυτό πιστεύεται ότι χτυπήματα όπως αυτό αποτελούν την έναρξη δράσης μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Εκτίμηση των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, την ημέρα μνήμης, δηλαδή, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, γι΄ αυτό και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για οικονομικούς και πολιτικούς στόχους.

upl5654060b83898

upl56540212b1f5a

upl56542162a867c

Το γεγονός ότι το κουβούκλιο με αστυνομικό για την πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται κοντά στο σημείο που τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν άδειο κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες παρακολουθούσαν για ημέρες το σημείο και γνώριζαν πότε ο αστυνομικός-φύλακας απουσιάζει.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται ακόμη στην οδό Ξενοφώντος.

Συγκεκριμένα, κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

upl565421231f19b (1)

upl565402469acf8

 Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είχε δώσει εντολές να φυλάσσονται όλες οι πρεσβείες, αλλά στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας υπήρχε φρουρός αστυνομικός έως τις 23:00 το βράδυ.

Όπως γράφει το The TOC.gr, ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι, στην περιοχή υπάρχει όλο το 24ωρο επιτήρηση από περιπολίες ασφάλειας και τάξης, αλλά το βράδυ δεν είναι εφικτό να υπάρχει μόνιμη φρουρά, λόγω έλλειψης προσωπικού και διατίθενται αστυνομικοί σε πρεσβείες και υπηρεσίες «υψηλής επικινδυνότητας», ή αν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά τους.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από την κύρια είσοδο των γραφείων. Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ παρά το γεγονός ότι εκτός από τον ΣΕΒ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

ΦΩΤΟ Facebook – Σοφια Χριστοφορίδου δημοσιογράφος εφημερίδα Μακεδονία