Δεν κινδυνεύει η ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν

Σένγκεν

Δεν κινδυνεύει η ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν. Αντίθετα, εκεί που προβλέπονται αλλαγές είναι στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του κοινού χώρου Σένγκεν.

Συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της Συμφωνίας του Σένγκεν ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών ασφαλείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, καλούνται να λάβουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαοσύνης των χωρών μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν δεν θα ανασταλεί.

Συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της Συμφωνίας του Σένγκεν ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών ασφαλείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, καλούνται να λάβουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαοσύνης των χωρών μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Παρά τα δημοσιεύματα και τις διαρροές των τελευταίων ημερών, στην παρούσα φάση η Συμφωνία του Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν 22 κράτη μέλη και 4 τρίτες ευρωπαϊκές χώρες δεν κινδυνεύει, δεν τίθεται με άλλα λόγια θέμα διάλυσής της μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Η αρχή της χωρίς ελέγχους κυκλοφορίας των πολιτών ευρωπαϊκών χωρών στο εσωτερικό του κοινού χώρου Σένγκεν θα συνεχίσει να ισχύει, όπως ακριβώς και σήμερα.

Αντίθετα, εκεί που προβλέπονται αλλαγές είναι στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του κοινού χώρου Σένγκεν. Η γαλλική πρόταση που συζητείται σήμερα προβλέπει την επέκταση των συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, όχι μόνο για τους υπηκόους τρίτων χωρών αλλά και για τους ευρωπαίους υπηκόους. Σήμερα για παράδειγμα οι έλεγχοι που γίνονται στους πολίτες χωρών μελών της ΕΕ που έρχονται στην Ευρώπη από τρίτη χώρα δεν είναι συστηματικοί, δεν υπάρχουν δηλαδή βάσεις δεδομένων. Αυτό ακριβώς ζητείται να γίνει τώρα, ώστε να καθίσταται δύσκολη η διακίνηση τζιχαντιστών που είναι υπήκοοι χωρών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, για να υπάρξει απτό αποτέλεσμα θα πρέπει οι αρχές ασφαλείας των κρατών μελών να παράσχουν όλες τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους στη Εuropol (την ευρωπαϊκή αστυνομία) αλλά και στη βάση δεδομένων του Σένγκεν. Με τον τρόπο αυτό οι αρχές ασφαλείας όλων των χωρών δεν θα γνωρίζουν μόνο τους τζιχαντιστές που έχουν καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις, αλλά και τους ύποπτους ή τους συνεργάτες τους. Το θέμα αυτό θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ χθες έκανε έκκληση ενώπιον της Ευρωβουλής για στενή συνεργασία των κρατών μελών και ο διευθυντής της Εuropol.

Ένα άλλο θέμα που συζητούν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι η πρόταση της Κομισιόν για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για όλους τους πελάτες αεροπορικών εταιρειών. Η πρόταση αυτή συζητείται εδώ και χρόνια χωρίς να επιτυγχάνεται συμφωνία, διότι κάποια κράτη μέλη και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικαλούνται το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: Deutsche Welle