Στο Κόκκινο η ΝΔ για τα διαδικαστικά

ΝΔ

Στο Κόκκινο η ΝΔ για τα διαδικαστικά. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν και οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται.

Κοντά στον κίνδυνο εμφυλίου η Νέα Δημοκρατία μετά την χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής, διάρκειας περίπου επτά ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.

Και χτες δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουν αντίτιμο των μη μελών και φίλων της Ν.Δ. που θέλουν να ψηφίσουν, αλλά και το πόσες κάλπες και που θα στηθούν με αποτέλεσμα να επέλθει η σύγκρουση.

Η εισήγηση προς την ΚΕΦΕ (από τους κ. Παπαμιμίκο και Ταυρή) προέβλεπε τη λειτουργία 850-900 εκλογικών κέντρων και, τελικά, 1.300 εκλογικών τμημάτων (κάλπες), δηλαδή μία ανάπτυξη περί το 80% των τμημάτων που είχαν δημιουργηθεί το 2009. Αυτή δεν έγινε, τελικά, αποδεκτή από τους εκπροσώπους των κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα, που ζήτησαν να ισχύσει ό,τι και το 2009. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ανωτέρω πρόταση ήταν βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική (810 εκλογικά κέντρα με 1.150 κάλπες που είχαν φέρει ως εισήγηση οι κ. Δασκαλάκης, Τσιμάρας, Κόλλιας και Ταυρής).

Η διαμάχη αφορά και το αντίτιμο συμμετοχής στην ψηφοφορία. Ο κ. Φιλ. Ταυρής επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των νέων μελών, σε σχέση με τα παλαιά, «έστω και κατά ένα ευρώ». Υπέρ αυτής της θέσης τάχθηκε, τελικά, και ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη, Θοδ. Αμπατζόγλου, προτείνοντας το, «συζητήσιμο» όπως είπε, αντίτιμο των 5 ευρώ. Η θέση αυτή απορρίφθηκε από τους τρεις άλλους υποψήφιους, που επέμειναν στο ενιαίο αντίτιμο των 2 ευρώ για όλους, μεγεθύνοντας έτσι το ρήγμα.

Η αντιπαράθεση, εκ των πραγμάτων, αφορά και την οικονομική παράμετρο της διαδικασίας, καθώς το κόστος μοιάζει να ξεφεύγει από τις αρχικές εκτιμήσεις και πλέον προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες, περί τις 200.000 ευρώ είναι το κόστος για την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, 139.000 ευρώ το κόστος των ψηφοδελτίων και άλλων υλικών, ενώ πλέον των 600.000 ευρώ θα ανέλθει το κόστος για την προμήθεια των τερματικών, όπου θα γίνεται η καταγραφή όσων ψηφίζουν ώστε να αποφευχθούν διπλοψηφίες, και για την απασχόληση των χειριστών τους για δύο Κυριακές. Προτάθηκε να ενημερωθούν άμεσα οι τέσσερις υποψήφιοι, καθώς η οικονομική παράμετρος αφορά το κόμμα που διεκδικούν να ηγηθούν, θέση πάντως που προκάλεσε την αντίδραση κάποιων εξ αυτών.

Αν και σήμερα στην σημερινή συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 12, δεν υπάρξει απόφαση για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών, τότε τα πράγματα μπορεί να εκτροχιαστούν, καθώς παράταση της εκκρεμότητας μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά και να αυξήσει την διάθεση αποστασιοποίησης των πολιτών από τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό το φόβο της οριστικής ρήξης με ότι αυτό σημαίνει, έχουν παρέμβει και ψύχραιμα μέλη που ζητούν να υπάρξει συμβιβασμός και υποχώρηση. Μάλιστα κατά τις δυο τα ξημερώματα υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κατάστασης και ενός συμβιβασμού κυρίως μεταξύ της πλευράς του Βαγγ. Μεϊμαράκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, με πρωτοβουλία κεντρικών στελεχών της Ν.Δ.

Αν και όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην Εφορευτική Επιτροπή στη λελογισμένη μείωση των εκλογικών κέντρων και των καλπών που θα στηθούν σε όλη την επικράτεια, δηλ. να υπάρξουν 900 εκλογικά κέντρα με 1.300 κάλπες σε όλη τη χώρα, αλλά και να λειτουργήσουν πολλαπλάσια τερματικά (περίπου 2.000 tablets), ώστε να γίνει η καταγραφή όσων ψηφίσουν για να αποκλειστεί η πιθανότητα διπλοψηφίας, δεν κατάφεραν να βρουν κοινή συνισταμένη στο αντίτιμο.

Πηγή: Καθημερινή, THE TOC