Πόλεμος ανακοινώσεων Ρωσίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ. Φοβούνται χερσαία επέμβαση

μαχητικα αεροπλανα

Πόλεμος ανακοινώσεων Ρωσίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ. Ενώ ο βρετανικός τύπος μιλά για χερσαία επέμβαση.

Ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Συρία επιστρατεύοντας 150.000 εφέδρους, προκαλώντας πανικό στην περιοχή αλλά και στο ΝΑΤΟ. Ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε χτες πως τα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους  στην Παλμύρα, αλλά και στο Χαλέπι.

Το Σάββατο η Τουρκία απογείωσε κατεπειγόντως δύο μαχητικά F-16 το Σάββατο, όταν ένα ρωσικό μαχητικό εισήλθε στον εναέριο χώρο της στη νότια επαρχία Χατάι, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Ίγκορ Κονατσένκοφ, ανακοίνωσε χτες ότι η παραβίαση του τουρκικού  εναέριου χώρου οφείλονταν στις καιρικές συνθήκες. Είπε χαρακτηριστικά: «Ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Su-30 μπήκε για μερικά δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο, στη διάρκεια ενός ελιγμού, ενώ επέστρεφε στο αεροδρόμιο του», είπε ο Κονατσένκοφ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου. «Το επεισόδιο αυτό είναι συνέπεια των κακών καιρικών συνθηκών στη ζώνη αυτή. Δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάποιου είδους συνωμοσία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber-Turk, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου προειδοποίησε πως η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της. Είπε ο κ. Νταβούτογλου :«Οι κανόνες μας εμπλοκής είναι σαφείς για οποιονδήποτε παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την εντολή να αναχαιτίσουν «ακόμη κι ένα πουλί».

Σε κοινή συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Μισέλ Σαπέν, ο πρόεδρος της Τουρκίας , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε αναφερόμενος στη συριακή κρίση και τη δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας σε αυτή: «Η Ρωσία θα χάσει πολλά αν χάσει έναν φίλο όπως η Τουρκία».

Ο Τούρκος πρόεδρος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται τόνισε, μάλιστα, πως η Τουρκία δε μπορεί να ανεχτεί τις «συχνές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της».

Ο Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε για το περιστατικό της παραβίασης του εναερίου χώρου της Τουρκίας: Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της «ανησυχούν ιδιαίτερα» για το περιστατικό παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικά μαχητικά, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο. και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει τροποποιήσει τη στρατηγική της στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία για να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Έρνεστ επισήμανε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα είναι η αναβολή της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί η Ουάσιγκτον.