Ο Ντομπρόφσκις στην Αθήνα για να επιβλέψει την εφαρμογή του προγράμματος

Ντομπρόβσκις

Ο Ντομπρόφσκις στην Αθήνα για να επιβλέψει την εφαρμογή του προγράμματος, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που συναντάται τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», τονίζοντας ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι η βασική προϋπόθεση ώστε να μην επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτεται την Δευτέρα την Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις σε μια στιγμή που έχουν αρχίσει να ανακύπτουν δυσκολίες στις συνομιλίες για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπλοκές, ο κ. Ντομπρόβσκις απαντά χωρίς περιστροφές:«Τα  πράγματα είναι απλά: απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχεται ότι «οι δύσκολες και κουραστικές διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη» και σημειώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι η βασική προϋπόθεση, ώστε να μην επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit. Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις μιλάει για μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και χάριτος, ενώ προσθέτει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Ο κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το σύνολο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, συνοδεύει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, του οποίου η παρουσία στην εν λόγω αντιπροσωπεία δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένη, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στην Αθήνα.

Μέλος της αντιπροσωπείας είναι και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης «Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Η υπηρεσία αυτή που αποσκοπεί στην παροχή «τεχνικής βοήθειας», για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αναλάβει τελευταία να βοηθήσει και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, λόγω της έντασης του προβλήματος.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του το σύνολο των ελληνικών θεμάτων, δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την κορύφωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς σημειώνεται αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την άφιξη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα 3- 4 Νοεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να επιβεβαιωθεί.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, θα συναντηθεί στις 9:30 το πρωί, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κύριο θέμα συζήτησης τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, αναμένεται να εισρεύσουν άμεσα στην ελληνική οικονομία ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΕΣΠΑ, ως προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως είπε, από τις 16 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ η πρόταση της Επιτροπής για αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, προκειμένου να εισρεύσουν γρηγορότερα τα χρήματα στη χώρα.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής, The Toc.gr