Λεφτά, βίζα και ένταξη για την Τουρκία για να μειώσει την ροή στους πρόσφυγες

Σύνοδο Κορυφής

Λεφτά, βίζα και ένταξη για την Τουρκία για να μειώσει την ροή στους πρόσφυγες. Δόθηκε το πράσινο φως για το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος από την σύνοδο κορυφής.

Σε ανατολίτικο παζάρι μετέτρεψε η Τουρκία την σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση η Τουρκία. Η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα, την χρηματοδότηση της, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία με την Τουρκία. Οπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Η επιτάχυνση της διαδικασίας δεν σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία. Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της πως για την οικονομική στήριξη προς την Τουρκία για το προσφυγικό συζητείται ένα ποσό περί τα 3 δισ. ευρώ. Καθώς η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει πάνω από 7 δισ. ευρώ για τη διαμονή περίπου δύο εκατομμυρίων προσφύγων και έχει λάβει μόνο 1 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, «είναι λογικό να κάνει η ΕΕ μία ανάλογη συνεισφορά στα επόμενα χρόνια», είπε η Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ως προς την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά και ότι η ενίσχυση αυτή θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη. «Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον».
ΠΗΓΗ: protothema.gr, THE TOC