Γεροβασίλη: Επιμένουμε για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Όλγα Γεροβασίλη,

Γεροβασίλη: Επιμένουμε για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση της για τρεις συντελεστές (0%, 6% και 13%).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ , δήλωσε Μέσα στην ημέρα «θα λυθεί το θέμα» με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τυπικά από σήμερα ισχύει το 23% καθώς έληξε την Παρασκευή η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν είτε 0% είτε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τόνισε ότι «υπάρχει σειρά είτε προϊόντων και είτε υπηρεσιών που μπορεί από την κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ».

Η υπουργός επικρατείας τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση της για τρεις συντελεστές (0%, 6% και 13%), σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή εμπειρία για την φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών δείχνει πως εν τέλει το ύψος του φόρου κρίνεται με πολιτική απόφαση.

«Υπάρχει σειρά είτε προϊόντων, είτε υπηρεσιών που μπορεί από κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτή η οδηγία σε κάθε χώρα έχει τις εξαιρέσεις της. «Και στη χώρα μας έχει. Δηλαδή σε αυτόν τον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια. Κατά συνέπεια θα έπρεπε το ρεύμα να έχει 23% στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι με απόφαση της Κομισιόν έχει 13%. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι πολιτική η απόφαση» είπε.

Αναφερόμενη στις πληροφορίες που θέλουν τους θεσμούς να μην δέχονται τον κλιμακωτό ΦΠΑ που προκρίνει η κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι αν η Αθήνα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο 23% και το 0%, «προφανώς και θα επιλέξουμε» τον μηδενικό συντελεστή.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη το επίδομα πετρελαίου θα καταβληθεί και φέτος με το συνολικό κονδύλι όμως μειωμένο κατά 50% (από τα 210 εκατ. € στα 105 εκατ. €) όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.

Αναφερόμενη συνολικά στη συμφωνία με τους δανειστές η κα. Γεροβασίλη παραδέχθηκε πως όταν πρέπει να αποφασίζεις μαζί με άλλους «χάνεις ένα κομμάτι της κυριαρχίας σου», αλλά όπως είπε η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί».

Για το θέμα των κόκκινων δανείων η κα. Γεροβασίλη είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον για την κυβέρνηση θέμα ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι η επιτροπή Σοφών δεν ήταν άνθρωποι των αντιλήψεων της κυβέρνησης ούτε συστάθηκε για να πει στην κυβέρνηση τι θα κάνει αλλά «Διατύπωσαν την άποψη της άλλης πλευράς ώστε να δούμε όλες τις απόψεις».

«Στο συνταξιοδοτικό μας λείπουν για το 2015 και το 2016, 700 εκατομμύρια. Έχει σημασία ο τρόπος με τον οποία θα τα βρεις. Αν θα επιβαρύνεις τη σύνταξη των 1000 ή των 2000 ευρώ; Εκτιμώ ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις κάτω από 1000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη πάντως στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών σημείωσε ότι υπάρχουν «δυο τρία θετικά σημεία έχει όμως και πιο νεοφιλελεύθερα στοιχεία που δεν μας εκφράζουν» ενώ για το ενδεχόμενο συγχώνευσης κύριας με επικουρικής σύνταξης είπε πως «είναι προσωπική άποψη του κ. Κατρούγκαλου». «Το ασφαλιστικό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί σε μία ημέρα. Αν δεν κάνουμε κάτι, το 2018 καταρρέει» κατέληξε η κα. Γεροβασίλη.

Για τη χθεσινή σύνοδο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες είπε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάγκη να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στη χώρα μας και σημείωσε ότι η Ευρώπη «οφείλει να αντιμετωπίσει με αντίστοιχη οικονομική στήριξη το προσφυγικό πρόβλημα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

Τέλος, για τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είπε ότι «Δεν θα διορίσουμε εμείς κομματικό πρόσωπο» δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν εγγράμματοι και στον ΣΥΡΙΖΑ».

 Πηγή: ΤΑΝΕΑ.gr, The TOC.gr