Επίθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά κυβέρνησης για την μίνι-Σύνοδο

Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Επίθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά κυβέρνησης για την μίνι-Σύνοδο. Η Ελλάδα για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε απροετοίμαστη.

Σε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της μίνι-συνόδου για το προσφυγικό προχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η Ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στην άτυπη μίνι -Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό» αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Τσίπρα μετά τη Σύνοδο».

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο, συντεταγμένα επιχειρήματα και διεκδικήσεις ενώ παλινδρομεί μεταξύ της ρητορικής των δικαιωμάτων των προσφύγων και της φοβικής αντιμετώπισης των ίδιων των προσφύγων και των προβλημάτων τους».

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί δεν έγιναν δεκτές οι, έτσι κι αλλιώς μειοψηφικές και περιθωριακές, προτάσεις κρατών- μελών. Στην πραγματικότητα υιοθετήθηκε η πρόταση της Επιτροπής. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιληφθεί στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και η Τουρκία αποδείχτηκε απλό ευχολόγιο αφού η Τουρκία δεν συμμετείχε καν στην Σύνοδο.

«Την ίδια στιγμή το μοναδικό που έχει αλλάξει στα θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι οι καιρικές συνθήκες. Η ροή των προσφύγων συνεχίζει αμείωτη και οι συνθήκες υποδοχής στα νησιά γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες που τους υποδέχονται».

« Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει σε κάθε τόνο τη βούληση του να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών. Η διακομματική αντιμετώπιση της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζει η χώρα και οι πρόσφυγες είναι απολύτως απαραίτητη. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει πλήρως και διαρκώς τη Βουλή και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.»

Καταλήγοντας, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει ότι οι στόχοι δεν μπορεί να είναι άλλοι από:

  • Την οικονομική και θεσμική υποστήριξη του ρόλου της Ελλάδας ως de facto χώρα πρώτης υποδοχής από την ΕΕ
  • Την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των ροών (με την συμπερίληψη προσφύγων και από άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν)
  • Τη ρεαλιστική τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο ώστε να αποκτήσει η ΕΕ αποτελεσματικά θεσμικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μικτές μεταναστευτικές ροές
  • Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες διαμονής τους ώστε να σταματήσουν τα ‘ταξίδια θανάτου’ στο Αιγαίο.»

Πηγή: TANEA.gr