Δολοφονική επίθεση σε υποψήφια δήμαρχο στην Κολωνία

Γερμανία, Ενριέτε Ρέκερ,

Δολοφονική επίθεση σε υποψήφια δήμαρχο στην Κολωνία. Η υποψήφια για τη δημαρχία της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε ρεπορτάζ της η υποψήφια για τη δημαρχία της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου μετά από επίθεση με μαχαίρι σε προεκλογικό περίπτερο από ένα 44χρονο άντρα, η αστυνομία  της Κολωνίας ανακοίνωσε ότι τα κίνητρα του δράστη, άνεργου ζωγράφου, ήταν «ξενοφοβικά» και ότι ο δράστης είχε θυμό απέναντι στη δημόσια στάση της Ρέκερ υπέρ των προσφύγων.

Ήταν λίγο μετά τις εννέα το πρωί όταν η 58χρονη Ενριέτε Ρέκερ περνούσε για μία τελευταία βόλτα από το προεκλογικό περίπτερο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στο κέντρο της Κολωνίας πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Ένας άνδρας ηλικίας 44 ετών όρμησε προς το μέρος της κρατώντας δύο μαχαίρια. Την τραυμάτισε στον λαιμό, ενώ κατάφερε χτυπήματα σε άλλους τέσσερεις από τους παρευρισκόμενους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον δράστη ακινητοποίησε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος βρισκόταν από προσωπικό ενδιαφέρον στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης. Η Ρέκερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.

Από το σημείο της επίθεσης

0,,18788780_404,00

Ο δράστης συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση. Πριν από λίγο οι αστυνομικές αρχές της Κολωνίας ανακοίνωσαν ότι τα κίνητρα του δράστη, άνεργου ζωγράφου, ήταν «ξενοφοβικά» και ότι ο δράστης είχε θυμό απέναντι στη δημόσια στάση της Ρέκερ υπέρ των προσφύγων. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φαινόταν ψυχικά διαταραγμένος και τα πρώτα του λόγια μετά τη σύλληψή του ήταν: «Έπρεπε να το κάνω, το έκανα για να σας προστατεύσω όλους», ο ίδιος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι δεν είναι ψυχικά διαταραγμένος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γιέγκερ είχε δηλώσει πάντως από νωρίς το πρωί ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδείκνυαν πολιτικά κίνητρα. Λίγο μετά την επίθεση δημοτικός σύμβουλος δηλώνει σε εφημερίδα της Κολωνίας ότι «ο δράστης είχε βάλει στόχο την Ενριέτε Ρέκερ». Η ίδια είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά με την υποστήριξη τριών πολιτικών κομμάτων: των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Στον χώρο της επίθεσης έσπευσε ο απερχόμενος δήμαρχος Γιούργκεν Ρότερς

Παρά το συμβάν, η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου δημάρχου θα γίνει κανονικά την Κυριακή. Η εφορευτική επιτροπή είχε εξετάσει πιθανή αναβολή λόγω της επίθεσης στην Ενριέτε Ρέκερ, αλλά τελικά απεφάνθη ότι ο νόμος δεν δίνει αυτήν τη δυνατότητα και καλεί τους 810.000 ψηφοφόρους να προσέλθουν κανονικά στις κάλπες. Το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν εμφανιστεί στο κέντρο της Κολωνίας πλακάτ που ενημέρωναν τους πολίτες για υποτιθέμενη αναβολή των εκλογών, αλλά η δημοτική αρχή ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με τα πλακάτ και μάλιστα θα ζητήσει την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την ανάρτησή τους.

Η Ενριέτε Ρέκερ είναι σήμερα υπεύθυνη για τις κοινωνικές υποθέσεις στην πόλη της Κολωνίας και, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, θεωρείται φαβορί για την «πρωτιά». Ως προτεραιότητές της έχει αναφέρει τη λύση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και τη μέριμνα για τους πρόσφυγες. Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιούργκεν Ρότερς από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) δεν θέτει υποψηφιότητα.

Πηγή: Deutsche Welle