ΔΝΤ και ΗΠΑ: Χρειάζεται απομείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις

Έκθεση ΣΟΚ ΔΝΤ

 

 ΔΝΤ και ΗΠΑ: Χρειάζεται απομείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα προς Ευρωπαίους και Αθήνα.

Από τη Λίμα του Περού, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου  ξεκαθαρίζουν στους Ευρωπαίους πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και εντείνουν τις πιέσεις για την έναρξη συζητήσεων που θα αφορούν την ουσιώδη ελάφρυνση του. Την ίδια στιγμή, κάνουν ξεκάθαρο προς την ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και στο ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό ήταν το θέμα που κυριάρχησε την Πέμπτη στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στη σύνοδο του ΔΝΤ δήλωσε πως «Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους παρέχοντας μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ωστόσο πως οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη έμφαση «στην ανάγκη οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Όπως σημείωσε ο κ. Λιου, «είναι σημαντικό το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Το ίδιο μήνυμα είχε μεταφέρει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και προς τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου. ​Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στην συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο κ. Λιου επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση στην Ελλάδα. Επανέλαβε ακόμη την σημασία η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη να υλοποιήσει την δέσμευσή της ώστε να θέσει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι μέσω μίας ελάφρυνσης χρέους.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ξεκαθάρισε τα πράγματα με δηλώσεις του κάνοντας σαφές στους Ευρωπαίους πως βλέπει το Ταμείο την κατάσταση. Ο κ. Τόμσεν έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας «γενναίας ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνοδευτεί από «γενναίες μεταρρυθμίσεις». Οι οποίες όμως απο μόνες τους δεν φτάνουν. «Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας», είπε.

Ουσιαστικά απαντώντας στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στο Reuters ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Και συμπλήρωσε ο κ. Τόμσεν, «Απαιτούνται ‘γενναίες’ μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ‘γενναία’ ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», «Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», πρόσθεσε.

Κάτι που έκανε σαφές και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έναρξη της Συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας και ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.: «εάν το Ταμείο δεν “δει” ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα»!

Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ότι η θέση του Ταμείου για τη διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Επισήμανε, δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Το δεύτερο σκέλος αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση ποίος τρόπος πρέπει να ακολουθηθεί για την ελάφρυνση του χρέους είπε: «Η Ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της χώρας. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ θα έχει μόνο ρόλο… παρατηρητή»!

Πηγή: THE TOC