Αβραμόπουλος: Έτοιμα τα κέντρα υποδοχής σε λίγες μέρες

Αβραμόπουλος Δημήτρης, μετανάστες,

Αβραμόπουλος: Έτοιμα τα κέντρα υποδοχής σε λίγες μέρες. Έρχονται κι άλλα χρήματα από την ΕΕ.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγενείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβουργου Ζαν Άσελμπορν και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΕ. Εκεί εξήγγειλαν την δημιουργία πέντε hot spots (κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων) που προχωρούν  μέσα στο επόμενο μήνα από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η οικονομική ενίσχυση της χώρας από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Το πρώτο hotspot θα είναι έτοιμο στη Μυτιλήνη μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ενώ τα υπόλοιπα θα δημιουργηθούν αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες στην Κω, στη Λέρο, στη Χίο και στη Σάμο. «Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκο κάτι το οποίο αναγνωρίζουν πλέον όλοι. Η Ελλάδα δεν εχει εγκαταλειφθεί από την Ευρώπη. Προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 33 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθούν κι αλλά χρήματα για το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα εχει δίπλα της την Ευρώπη. Αυτή την περίοδο όμως δοκιμάζεται και η ικανότητα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος» ανέφερε κατα τη διαρκεία της συνέντευξης ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε ότι περίπου 70000 μετανάστες θα μετεγκατασταθουν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Ωστόσο οι μετανάστες δεν θα επιλέγουν τη χώρα εκτός κι αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος. Τα hotspots θα είναι αυτά που θα τους τοποθετούν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν ο δεύτερος σταθμός μετά την Ιταλία καθώς οι δυο χώρες αποτελούν τις κύριες εισόδους των μεταναστών στην Ευρώπη. Έτσι μετά το πρώτο κέντρο μετεγκατάστασης στη γειτονική χώρα η συναντηση που είχε μαζί με το Δημήτρη Αβραμόπουλο με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είχε σκοπό τη συζήτηση των τελευταίων λεπτομερειών. «Τα hotspots αξιολογούν τους ανθρώπους που χτυπούν την πόρτα των συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης. Γι αυτό ήρθαμε και σήμερα στην Ελλάδα. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε και τη συνθήκη Σέγκεν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και παράλληλα επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της ελληνικής κυβέρνηση με αυτή της Τουρκίας για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Πηγή: protothema.gr