Φίλης: Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό θα αναλάβει το κόστος

Φίλης

Φίλης: Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό θα αναλάβει το κόστος.  η επιβάρυνση για τις οικογένειες μπορεί να φτάσει έως και τα 1.690 ευρώ το χρόνο.

Τελείωσε το ζήτημα για τον υπουργό παιδείας κύριο Νίκο Φίλη, όπως είπε στην τηλεόραση του Σκάι «η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά», και συνέχισε λέγοντας «Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών…Η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές».

Εύποροι όσοι πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης:  «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για τον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως».

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ σημείωσε ότι «4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού».

Μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τροποποιείται ως εξής:

• Στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ.

• Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κ.λπ., τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

• Τέλος, στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τον ΦΠΑ ιδιωτικά σχολεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ίσχυε και με την προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους η επιβάρυνση για τις οικογένειες μπορεί να φτάσει έως και τα 1.690 ευρώ το χρόνο για σχολεία με υψηλά δίδακτρα.

Συγκεκριμένα:

– στα ιδιωτικά δημοτικά με μέση τιμή διδάκτρων τα 4.217 ευρώ, το κόστος αυξάνεται στα 4.826 ευρώ

– στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια με μέση τιμή διδάκτρων τα 5.064 ευρώ, το κόστος αυξάνεται στα 5.722 ευρώ

Ειδικότερα στα χαμηλά δίδακτρα από 2.500 έως 3.000 ευρώ, με το ΦΠΑ 13% οι τιμές διαμορφώνονται στα 2.825-3.390 ευρώ. Στα μεσαία δίδακτρα το κόστος από 3.000 έως 7.000 ευρώ αυξάνεται στα 3.390 έως 7.910 ευρώ ενώ στις περιπτώσεις σχολείων με υψηλά δίδακτρα από 7.000 έως 13.000 ευρώ οι νέες τιμές διαμορφώνονται στα 7.910 έως 14.690 ευρώ.

Αντίστοιχα από τον ΦΠΑ 6% επιβαρύνονται τα φροντιστήρια της Α΄ Λυκείου από τα 100-150 ευρώ στα 106-159 ευρώ, της Β΄ Λυκείου από τα 200-250 ευρώ στα 212-265 ευρώ και της Γ΄ Λυκείου από τα 300-400 ευρώ στα 318-424 ευρώ.

Ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αλλά και φροντιστηρίων ανέφεραν πως οι συμφωνίες που είχαν γίνει με τους γονείς ήταν για μηδενικό ΦΠΑ. «Τώρα καλούμαστε να τους ζητήσουμε επιπλέον χρήματα τα οποία δεν μπορούν να δώσουν όλοι», αναφέρουν. Οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, πάντως, φαίνεται πως έχουν το μικρότερο πρόβλημα καθώς τα ποσά που δίνουν μηνιαίως οι γονείς για δίδακτρα, είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: «Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έθνος