Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό συγκάλεσε ο Γιούνκερ

Γιούνκερ

Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό συγκάλεσε ο Γιούνκερ, που βρίσκονται στον προσφυγικό δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοίνωσε σύνοδο  για την προσφυγική κρίση νωρίτερα σήμερα το πρωί την Κυριακή τους αρχηγούς κρατών μελών που βρίσκονται στον προσφυγικό δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων σε μία μίνι Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν την κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στις χώρες αυτές αποκλεισμένοι πίσω από κλειστά  σύνορα, την στιγμή που ξεκινάει ο χειμώνας, αλλά και ποια κοινά επιχειρησιακά βήματα θα μπορούσαν να υιοθετηθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα στην Σύνοδο αυτή αναμένονται να συμμετάσχουν οι αρχηγοί της Αυστρίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Παρών αναμένονται να είναι και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού προγράμματος ασύλου  ( EASO) , της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες ( UNHR).

Ενώ οι Σύνοδοι στο επίπεδο κρατών μελών συνήθως γίνονται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης αλλά και της σημασίας του προβλήματος ο κ. Γιουνκέρ αποφάσισε να καλέσει ο ίδιος μία τέτοια συνάντηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, θέλοντας να τονίσει την πολιτική διάσταση της Επιτροπής.

Πηγή: Καθημερινή