Τι παιχνίδι ετοιμάζουν οι δανειστές με το χρέος εις βάρος της Ελλάδας

δανειστές

Τι παιχνίδι ετοιμάζουν οι δανειστές με το χρέος εις βάρος της Ελλάδας. Το φόβο ότι δεν ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στη διαπραγμάτευση του χρέους εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος.

Οι εκλογές δεν αφορούν την Ευρώπη για αυτούς έτσι και αλλιώς, το θέμα των εκλογών αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Πολλαπλά τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ότι ασχέτου αποτελέσματος από την δευτέρα ξαναρχίζει ο Γολγοθάς για την όποια κυβέρνηση και πάνω από όλα για τον ελληνικό λαό.

Οι Μάριο Ντράγκι, Κλάους Ρεγκλινγκ, Μπενουά Κερέ, με δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες και χρησιμοποιώντας αρκετή διπλωματία στέλνουν το μήνυμα ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα ασχέτως αποτελέσματος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους και φυσικά μεταρρυθμίσεις, πολλές μεταρρυθμίσεις κυρίως στο συνταξιοδοτικό ώστε το ελληνικό κράτος να συνεχίζει να πληρώνει τις συντάξεις σε βάθος χρόνου.

Φόβοι εκφράζονται από τα επιτελεία των κομμάτων ότι οι Ευρωπαίοι με άλλοθι την πολιτική αβεβαιότητα και την δραματική καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ​​λόγω εκλογών στην χώρα, θα επικαλεστούν μετά τις εκλογές την ανάγκη νέας αναβολής του αιτήματος για νέα απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και το Νοέμβριο του 2012, όταν η Ευρώπη είχε δώσει στην τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την υπόσχεση για νέα απομείωση χρέους, την οποία όμως έκτοτε οι εταίροι της Ελλάδας έβρισκαν διαρκώς προφάσεις να μην την πραγματοποιήσουν.

Το φόβο ότι δεν ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στη διαπραγμάτευση του χρέους εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο  Μarketwatch. Ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως ανησυχεί ότι θα υπάρξουν «πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει».

Ας δούμε αυτά τα μηνύματα:

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μάριο Ντράγκι σε γραπτή απάντησή του σε ευρωβουλευτή έγραψε :

Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κρίσιμη από από την σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η πλήρης εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κρίσιμη από από την σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδίως για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος να συνεχίσει να πληρώσει τις συντάξεις μακροπρόθεσμα».

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, δήλωσε την Παρασκευή:

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη», σημείωσε, ενώ εκτίμησε πως η ψαλίδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στο μέτωπο του πληθωρισμού θα μικρύνει το επόμενο διάστημα.

Ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι:

“Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους” και πώς “αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί η ΕΚΤ, η Ε.Ε. αλλά και το ΔΝΤ!”. Ο κ. Ρέγκλινγκ μάλιστα επικαλέστηκε το ίδιο επιχείρημα που επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου: ότι “αυτό που προέχει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας μέσω εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων”.

«Διαφωνώ με την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τρόπος για να δει κανείς τους αριθμούς δεν είναι υψηλό χρέος προς ΑΕΠ.

Όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, «θα έπρεπε να κοιτούν την εξυπηρέτηση του χρέους και τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για κάθε έτος και αυτά τα ποσά είναι διαχειρίσιμα».

Με λίγα λόγια, ο επικεφαλής του ESM επιχειρεί να αλλάξει τον ορισμό του «βιώσιμου χρέους» και ανάλογη είναι και η άποψη του ΔΝΤ.

Συμφωνεί και το ΔΝΤ:

Το ΔΝΤ έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι το να κοιτά κανείς τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, σε μία χώρα η οποία έχει χρηματοδοτηθεί «βαριά» από τους επίσημους πιστωτές και η οποία απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και μεγάλες διάρκειες, δεν λαμβάνει τις… σωστές πληροφορίες. Χρειάζεται, όπως έχει τονίσει, ένας διαφορετικός δείκτης, αυτός που χρησιμοποιεί και το ίδιο το Ταμείο, και ο οποίος υπολογίζει το τι χρήματα θα πρέπει να πληρώνει η χώρα ετησίως για το χρέος.

Αυτός ο δείκτης θεωρείται πιο… up to date, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκριθεί, η Ελλάδα π.χ, με τις χώρες των οποίων τα χρέη χρηματοδοτούνται από τις αγορές. Ο δηλωμένος στόχος του νέου προγράμματος του ESM είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Αλλά οι ιδιώτες επενδυτές θα δανείζουν στην Ελλάδα, μόνο εάν κρίνουν ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Μόνο τότε η Αθήνα θα είναι σε θέση να μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει στις αγορές. Και μόνο τότε οι επίσημοι πιστωτές θα έχουν την… ελπίδα να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Στην περίπτωση της Ελλάδας συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει από την εμπειρία του με άλλες υπερχρεωμένες χώρες, ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ κατά τις επόμενες δεκαετίες, έτσι ώστε να θεωρείται βιώσιμο από τις αγορές.

Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους το 2015 ήταν περίπου 11% του ΑΕΠ, ενώ αναμένεται να πέσει τα επόμενα χρόνια για να αυξηθεί ξανά μετά την περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης, το 2023.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με το 15% του ΑΕΠ και σε αυτήν την περίπτωση το χρέος τη Ελλάδας είναι όντως βιώσιμο. «Για την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης θα είναι κάτω του 15% για τα επόμενα χρόνια και πως μετά θα ανέβει. Ωστόσο χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία θα μπορέσουμε τότε να το μειώσουμε στο 15%».

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει στις 31 Αυγούστου ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους πρέπει να παραμένει κάτω του 15%».

Μ’ αυτά και μ΄ αυτά, φαίνεται πως οι πιστωτές ανοίγουν νέα… σελίδα στο λεξιλόγιο του χρέους, χαρακτηρίζοντάς το πλέον… βιώσιμο.Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται – αν και εφόσον η Αθήνα δείξει καλή διαγωγή – προς ένα σχέδιο εξυπηρέτησης του χρέους και όχι αναδιάρθρωσης του.

Πηγή: THE TOC