Τι έγινε στο Ντιμπέιτ ποιοι κέρδισαν ποιοι έχασαν

ντιμπέιτ

Τι έγινε στο Ντιμπέιτ ποιοι κέρδισαν ποιοι έχασαν. Το μοτίβο των παράλληλων μονολόγων τηρήθηκε ευλαβικά.

Oι ασφυκτικοί κανόνες από την μία και η βασική επιδίωξη όλων των αρχηγών που ήταν να αποφύγουν τις κακοτοπιές και ένα πιθανό λάθος, δημιούργησαν άλλο ένα βαρετό ντιπέιτ, παρά τις προσδοκίες. Προς το τέλος όταν άρχισαν να ανάβουν κάπως τα αίματα με τις αντιπαραθέσεις και το ανέβασμα των τόνων, απέκτησε κάποιο ενδιαφέρον αλλά χωρίς να βγει κάποια είδηση. Το μοτίβο των παράλληλων μονολόγων τηρήθηκε ευλαβικά, με εξαίρεση μια ολιγόλεπτη αντιπαραθεση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Βαγγέλη Μείμαρακη. Αλλά και αυτή δεν έφτασε στις οθόνες μας λόγω σκηνοθετικών κανόνων που είχε επιβάλει η διακομματική.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν ικανοποίηση για την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφού σε ένα ντιμπέιτ που δεν πρόσφερε δυνατότητες έντονης αντιπαράθεσης και σίγουρα ο κ. Τσίπρας αποτελούσε τον πρώτο στόχο, «ο κ. Τσίπρας κατάφερε απέναντι σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς αρχηγούς – πλήν του Π. Καμμένου-­ να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες» κρατώντας δυνάμεις για την μονομαχία της ερχόμενης Δευτέρας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Υπερασπίστηκε την επτάμηνη διαπραγμάτευση και την συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιμπέιτ αλλά δεν απέφυγε το απολογητικό ύφος με εξαίρεση τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε για το νομοσχέδιο που αφορά τα κανάλια.

Στην ενότητα της Οικονομίας ο κ. Τσίπρας έκνε λόγο για μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης όπου τα έβαλε με «θεούς και δείμονες» όπως είπε χαρκατηριστικά και κατέγραψε ως επιτυχίες τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, την εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης 86 δισ. Ευρώ μέχρι το 2019, και την διατήρηση υπο κρατικό έλεχγο του ΑΔΜΗΕ και αλλά και την δέσμευση για την διευθέτηση του χρέους. «Δώσαμε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσουμε τα δίκια του λαού. Μειώσαμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση ως το 2019 και πήραμε το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τη δέσμευση για το χρέος. Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» είπε, ενώ«κάρφωσε» τον Βαρουφάκη, λέγοντας: «Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή αλλά υπήρξαν και λάθη. Αλλά την κρίσιμη στιγμή κάναμε το σωστό για την χώρα».

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία λέγοντας ότι περιείχε συμβιβασμούς και έβαλε κατά της ΝΔ λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρρυσόψαρου και θυμάται τι έφερε ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε μία προσπάθεια να τονίσει την σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε από την κυβέρνησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ δεν διεκδίκησε και άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί στο μέλλον.

Υπερασπίστηκε τόσο την πρώην αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλουκατηγορώντας για υποκρισία τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνησή του είχε ζητήσει την χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται στα βήματα της κυβέρνησης του αξιοποιώντας τα κονδύλια. «Παραλάβαμε το απόλυτο 0 στο προσφυγικό ζήτημα από τη ΝΔ» είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα υπερασπίστηκε και το έργο του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά λέγοντας ότι η Παιδεία χρειάζεται συναίνεση αλλά και τομές.

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σημείωσε ότι επί των ημερών του η χώρα απέκτησε κύρος στο εξωτερικό και πως στόχος των επαφών με Ρώσους και BRICS δεν ήταν η δανειοδότηση αλλά να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο του 21ου αιώνα. Επέλεξε να σηκώσει τους τόνους στο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, λέγοντας ότι θα μπει τάξη και δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία. Κλείνοντας δήλωσε ότι οι δύσκολες μάχες είναι μπροστά μας και χρησιμοποιώντας τα συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας δήλωσε ότι «πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Στον αντίποδα, θετικά αποτιμούν στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βγήκε κερδισμένος από το ντιμπέιτ.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο Β. Μεϊμαράκης κέρδισε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης. Και αυτό, διότι όπως έλεγαν πέτυχε το στόχο του να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι αυτός και το κόμμα του, εγγυώνται την μετεκλογική σταθερότητα και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο. «Ήταν σαφής, σίγουρος και μετρημένος, ενώ αποδόμησε ήπια, αλλά εύστοχα τον Αλ. Τσίπρα» έλεγαν συνεργάτες του Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ χαρακτήριζαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αμυντικό και απολογητικό.

Βέβαια, παρά τις οδηγίες…πλεύσης προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να παραμείνει ψύχραιμος, σοβαρός και μετριοπαθής, ώστε να ενισχύσει το προφίλ του υπεύθυνου και αξιόπιστου ηγέτη που αποφεύγει τις «κορόνες» και τις εύκολες εντυπώσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξέφυγε από το πλαίσιο.

Ειδικά με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, υπήρξε αρκετές φορές κόντρα, ενώ τον κατηγόρησε ότι «κάνει τη βρώμικη δουλειά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εμμένει να τον εμπλέκει σε μια υπόθεση (σ.σ. εξοπλιστικά) για την οποία ο ίδιος εμμένει πως δεν έχει σχέση. Ταυτόχρονα στόχευε σχεδόν σε κάθε ερώτησή του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας χρήση για μια ακόμη φορά και του αυθόρμητου χαρακτήρα και του λαϊκού ύφους του, καθώς είπε αρκετές φορές «έρχομαι στην Κουμουνδούρου να τα πούμε», κ.α.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μέρες στο δημόσιο διάλογο για διακομματική συνεργασία την επομένη των εκλογών, ώστε να σχηματισθεί μια συμμαχική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Σε αυτή την κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επέκρινε με σφοδρότητα για την πολιτική που άσκησε τους επτά μήνες της κυβερνητικής του θητείας.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκη προσπάθησε να ισορροπήσει, καθώς από τη μια πλευρά θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ψηφοφόρους που κινούνται στο χώρο του κέντρου και θεωρούν αυτονόητη την μετεκλογική συνεργασία καθώς θέλουν σταθερότητα στη χώρα και από την άλλη επιχείρησε, αν και σε πολλά σημεία δεν τα κατάφερε, να παραμείνει ψύχραιμος και να μην παρεκτραπεί σε επιθέσεις που ενδέχεται να του γίνουν και να μην θολώσει το προφίλ που έχει οικοδομήσει έως σήμερα.

Επέμεινε στη γραμμή της συναίνεσης και πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα να συναντηθούν άμεσα στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συζητήσουν τα περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας.

Σε ορισμένα σημεία επεδίωξε να φέρει τη συζήτηση στην προνομιακή για τον ίδιο ατζέντα της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, της εκπαίδευσης και, κυρίως, του βασικού του αιτήματος για μετεκλογική συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Να απευθυνθεί, δηλαδή, αποδομώντας τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα, στην κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, των γυναικών και των κεντρογενών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η στάση των οποίων θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης. Έθεσε το ερώτημα «ποιος θα φέρει επενδύσεις και δουλειές» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη ΝΔ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι μετά το «πρώτη φορά αριστερά», να πάμε στο «πρώτη φορά στα σοβαρά». «Το δείχνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας με ανθρωπους, οπως ο Νικοφόρος Διαμαντούρος, που δεν είναι του κομματικού σωλήνα» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Χαρακτήρισε οικονομικά χρεοκοπημένα κόμματα τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή παίρνουν δάνεια για να συντηρήσουν τους κομματικούς στρατούς και κατηγόρησε τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη ότι κρύβονται και δεν λένε με ποιους θα κυβερνήσουν.

«Με τον Αλεξη Τσίπρα ήταν υποχρέωση να συνεργαστούμε για να περάσουμε τον δύσκολο κάβο. Εμείς ήμασταν πρωτοστάτες. Αν είχε φέρει τη συμφωνία αρκετά νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπερασπίστηκε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. «Υπάρχει τρομοκρατία, τρομοφοβία. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Θα ενισχύσει απασχόληση, εξαγωγές.  Η μετάβαση απότ το ευρώ σε εθνικό νόμισμα δεν είναι κάτι περίεργο. Η υποτίμηση θα λειτουργήσει θετικά».

Παράλληλα έδωσε μια έμμεση απάντηση στον Αλεξη Τσίπρα για το θέμα της Ρωσίας. «Δεν καταλαβαίνω γιατί εάν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από τρίτη χώρα είναι κακό πράγμα; Δεν βλέπω τίποτα μεμπτό. H συμφωνία για τον αγωγό πρεπει να υλοποιηθεί. Είναι για το συμφέρον της χώρας» ειπε.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημητρης Κουτσούμπας είπε οτι η επομενη κυβέρνηση θα είναι μνημονιακή και έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας με τη δική μας είναι μέρα με τη νύχτα. Αλλο να πάρει την εξουσία ο λαός με κοινωνική ιδιοκτησία και μετά να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο εντός του καπιταλιστικού δρόμου να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές ικανότητες και επιστημονικό δυναμικό. Με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει το χρέος και να αναπτυχθεί.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας την επομένη των εκλογών:Ο Αλ. Τσίπρας κερδίζει το χρυσό βατόμουρο στην οικονομία. Ζητάμε δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας. Δεν βάλαμε ποτέ το συμφέρον μας πάνω από την πατρίδα.. Η αυτοδυναμία είναι η νέα αυταπάτη. Ζητάμε τη δυναμη, να γίνουμε η τρίτη δύναμη, για να επιβάλουμε συνεργασία, ήταν μερικές χαρακτηριστικές επισημάνσεις της.

Ο Παναγιώτης Καμμένος, πέρα από την αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απευθύνθηκε στους ενστόλους, λέγοντας:  Θέλουμε να δώσουμε κατοικίες στους ένστολους πέρα από τα χρήματα που θα τους επιστραφούν βάσει απόφασης του ΣτΕ.

Ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών είπε: Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τις λίστες της ζιμενς, με τον Παπασταύρου. Απο τον Θεοδωράκη θέλω να ακούσω την άποψη του για το Σκοπιανό, για τη Θράκη, τα ελληνοτουρκικά.

Πηγή: THE TOC