Σκάνδαλο μεγατόνων για τη Volkswagen

Σκάνδαλο μεγατόνων για τη Volkswagen

Σκάνδαλο μεγατόνων για τη Volkswagen με πρόστιμα που ίσως φτάσουν και τα 18 δισ. δολάρια

Για ψεύτικες μετρήσεις ρύπων στα diesel κατηγορείται η γερμανική εταιρία αυτοκινήτων όπου ενδέχεται να της ασκηθεί και ποινική δίωξη εκτός από το χρηματικό πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, τα Volkswagen εξέπεμπαν επιβλαβή αέρια μόνο όταν τα τεστ γίνονταν στον δρόμο αφού στο εργαστήριο όλα πήγαιναν καλά.

Όλα ξεκίνησαν από τον Peter Mock διοικητικός διευθυντής μίας μικρής εταιρίας καθαρών αερίων, όπου εισηγήθηκε την επανάληψη των τεστ στις ΗΠΑ στα μοντέλα VW Passat, VW Jetta, MBW X5 αφού υπήρχαν διαφορές σε αυτών της Ευρώπης.

Αυτό είχε ως επακόλουθο, την παραδοχή της Volkswagen για την δημιουργία μίας συσκευής λογισμικού η οποία αυτόματα “έκλεβε” στα δεδομένα που παρουσίαζε στα τεστ των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων μεταξύ του 2009 και του 2015 στις ΗΠΑ.

Πλέον, η γερμανική εταιρία αυτοκινήτων βρίσκεται  αντιμέτωπη με ποινές φυλάκισης και την διάλυση των πλάνων της για επέκταση στις ΗΠΑ. “Ζητώ προσωπικά συγγνώμη πως χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού και των πελατών μας”, ανέφερε ο δ.σ. Της εταιρίας Martin Winterkorn. “Θα κάνουνε τα πάντα για να αντιστρέψουμε τη ζημία αυτή”.

Το σκάνδαλο των Diesel έχει ως αποτέλεσμα να τρίζει και η καρέκλα του CEO της Volskwagen και επίσης οι μετοχές τους καταρρακώνονται για τα μοντέλα που τους έγινε η αλλαγή για να μπορούν να πληρούν τις αμερικανικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Πρόκειται για τα Jetta 200-2015, Beetle 2009-2015, Golf 2009-2015, Passat 2014-2015 καθώς και το Audi A3 2009-2015, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.