Ο Χρήστος Σγαρδέλης αναλύει την πολιτική κατάσταση, “μία ανάσα” πριν τις εκλογές

Ο Χρήστος Σγαρδέλης αναλύει

Ο Χρήστος Σγαρδέλης αναλύει την πολιτική κατάσταση, “μία ανάσα” πριν τις εκλογές αλλά και την επόμενη μέρα στην πολιτική ζωή του τόπου

Ένα βήμα πριν τις εκλογές
Αύριο 20 Σεπτεμβρίου 2015 στήνονται για 2η φορά κάλπες στη χώρα μας και πάλι με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στήθηκε και 3η κάλπη εντός του 2015 λόγω του Δημοψηφίσματος του καλοκαιριού.
Τα κόμματα που διαφαίνονται να μπαίνουν στη Βουλή είναι 8-9. Μιλάμε δηλαδή για μια πολυκομματική Βουλή ύστερα από αρκετά χρόνια.
Παρακάτω θα προχωρήσω σε μια μικρή “ακτινογραφία” των κομμάτων…των σίγουρων και αυτών – που πιθανόν- θα είναι στην επόμενη Βουλή.
Έχουμε και λέμε λοιπόν;
-ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα συνιστωσών ήρθε τον Γενάρη στην εξουσία χάρη στην απογοήτευση του κόσμου από τα μνημόνια και την δημοφιλία του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα. Όμως από τι αποδείχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας έχει μαλώσει με την αλήθεια.
Είπε πως θα σκίσει τα Μνημόνια με ένα νόμο. Υπέγραψε 3ο δυσβάσταχτο μνημόνιο.
Είπε πως η Ελλάδα δε χρειάζεται λεφτά…Η Ελλάδα δανείστηκε-φεσώθηκε κατά 90 δις.
Είπε πως θα φέρει καλύτερη συμφωνία από τα 2 δις που ήταν να πάρει μέτρα τον Γενάρη η ΝΔ. Έφερε μέτρα ύψους 14 δις.
Είπε πως θα εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Δεν το εφάρμοσε ποτέ.
Είπε πως θα πάει σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός για τα μέτρα. Ο λαός ψήφισε ΟΧΙ. Εκείνος το ΟΧΙ το έκανε ΝΑΙ.
Είπε πως δε θα πάει σε εκλογές. Πήγε.
Πραγματικά ο άνθρωπος έχει μαλώσει την αλήθεια. Παθολογικός ψεύτης. Δε μπορώ να τον πιστέψω σε τίποτα. Ούτε μια αλήθεια. Κάτι…
-ΝΔ: Η Νέα Δημοκρατία ύστερα από την βαριά ήττα του Γενάρη προχώρησε σε αλλαγή Προέδρου και την θέση του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας και Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πήρε ως…προσωρινή λύση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μέσα όμως από τις ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο δεν έγινε προσωρινός αλλά βρέθηκε οδηγός εκλογικής μάχης και επίδοξος πρωθυπουργός της χώρας. Ο Μεϊμαράκης πιστώνεται -θετικά- την ανοδική πορεία της ΝΔ μέσα σε λίγους μήνες. Το κακό που έχει η Νέα Δημοκρατία είναι ιδεολογικό καθώς κινείται στον πλήρη φιλελευθερισμό. Έναν φιλελευθερισμό που λέει ναι σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Αναμένεται να είναι η βασική διεκδικήτρια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση.
Χ.Α: Πρόκειται για ένα ναζιστικό κόμμα. Δεν θα αναλύσω τίποτα. Μόνο και μόνο που ανέλαβαν -σύμφωνα με τον αρχηγό τους- Μιχαλολιάκο την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο κόσμος θα έπρεπε να τους πετάξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
ΠΟΤΑΜΙ: Το ΠΟΤΑΜΙ και ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο με μεγάλο ενθουσιασμό ως ένα φιλόδοξο κόμμα που θα μπορούσε να αποτελέσει το κάτι διαφορετικό. Λίγο όμως η κακή στάση του Σταύρου Θεοδωράκη που το έκανε αρχηγικό κόμμα λίγο το…κάτι από αριστερά κάτι από δεξιά, κάτι από σοσιαλισμό κάτι από τέρμα φιλελεύθερο θα έχει ως αποτέλεσμα -απ’ ότι φαίνεται- μια σημαντική μείωση του ποσοστού του που ίσως θα είναι η αρχή του τέλους. Γιατί τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης “δεν πουλάει”.
ΚΚΕ: Το ΚΚΕ σταθερά εδώ και χρόνια με την δικιά του ιδεολογία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες εκλογές και θα προσθέσει και λίγο απογοητευμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλει την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη το Ευρώ κλπ κλπ.
ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ μετά την μεγάλη πτώση του Γενάρη προέβη και εκείνο σε αλλαγή αρχηγού. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραιτήθηκε και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξελέγη η Φώφη Γεννηματά κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά. Νέα, φιλόδοξη και ικανή η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή προέβη σε σημαντικές αλλαγές καθώς προχώρησε μεγάλη ανανέωση του ΠΑΣΟΚ -όχι μόνο στα ψηφοδέλτια- αλλά και σε καίριες θέσεις. Επίσης έκανε ευρύ άνοιγμα στο χώρο της κεντρο-αριστεράς που είχε ως αποτέλεσμα την κοινή κάθοδο της ΔΗΜΑΡ αλλά και Κινήσεις πολιτών καθώς και επιστροφή προσώπων που είχαν κατέβει στις προηγούμενες εκλογές με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Όλες αυτές οι κινήσεις βοήθησαν ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι το μόνο κόμμα που να σημειώνει συνεχής -έστω και μικρή- άνοδο στις δημοσκοπήσεις και απ ότι φαίνεται θα είναι στη 3η θέση. Θα αποτελέσει τον 3ο πόλο.
ΑΝ.ΕΛ: Πρόκειται για το κόμμα ενός επαίσχυντου πολιτικού. Του Πάνου Καμμένου. Λαϊκιστής, Εθνικιστής. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταδικαστεί δεκάδες φορές για συκοφαντική δυσφήμηση. Απ ότι φαίνεται σ αυτές τις εκλογές θα είναι -ευτυχώς- για τον τόπο εκτός Βουλής.
Ένωση Κεντρώων: Η Ένωση Κεντρώων και ο Βασίλης Λεβέντης για πρώτη φορά απ’ ότι φαίνεται θα είναι για πρώτη φορά στη Βουλή. Δυστυχώς η αγανάκτηση του κόσμου θα οδηγήσει αυτό το κόμμα εντός της Βουλής. Δεν ξέρω πως να σχολιάσω αυτό το πράγμα. Ένας άνθρωπος που πριν χρόνια ευχόταν μέσα από εκπομπές, πρώην Πρωθυπουργοί της χώρας και οι οικογένειες τους….να αποκτήσουν καρκίνο και να πεθάνουν. Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα του 2015. Αυτό είναι το επίπεδο μερίδας του Ελληνικού λαού.
ΛΑ.Ε. Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που τάσσεται υπέρ της δραχμής. Από τι φαίνεται μπαίνει στη Βουλή. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος που θέλει δραχμή να ψηφίσει Λαφαζάνη και όχι ΚΚΕ που άλλωστε το λέει “40 χρόνια”. Α… πρόκειται για τον Πρόεδρο κόμματος που είχε προτείνει ως Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε με “μπούκα” στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα λεφτά που υπάρχουν εκεί μέσα και να τα δώσουμε στο κόσμο.
Υ.Γ.1 Αν το 2010 δεν υπήρχε ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ των <Ζαπείων> και των αντιμνημονιακών μύθων, δε θα υπήρχε σήμερα Τσίπρας ούτε Βαρουφάκης και η Ελλάδα θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Όμως τότε μέτρησε η καρέκλα πιο πολύ από την ευθύνη και την αλήθεια. Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας οφείλετε και εσείς μία συγγνώμη στον Ελληνικό λαό..
Υ.Γ.2 Ο Τσίπρας δεν είναι τυχαίο που βγήκε Πρωθυπουργός.. Με χαμηλού επιπέδου τίτλους δημοσιογραφίας η οποία θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, σε έναν λαό ο οποίος έχει το τακτ “Δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω”, ο οποίος και ψηφίζει από αγανάκτηση/αντίδραση όπως λέει αλλά βαθιά μέσα του ψηφίζει για να μην ξεβολευτεί, θα βλέπετε Τσίπρες για πολλά χρόνια ακόμα. Άλλος τον ψήφισε για να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ, άλλος τον ψήφισε γιατί πίστεψε ότι θα του επαναφέρει το μισθό, άλλος για να του σβήσει τα φέσια στο ΤΕΒΕ, άλλος γιατί πίστεψε ότι θα διαγράψει τα δάνεια που χρωστάει στις Τράπεζες..