Μυτιλήνη: Φωτιές και πορείες από μετανάστες

Μυτιλήνη: Φωτιές και πορείες από μετανάστες. Επεισόδια από μετανάστες που έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Μυτιλήνη.

Επεισόδια με πορείες και φωτιές στην Μυτιλήνη. Πλέον επικρατεί χάος στο νησί. Τα επεισόδια από μετανάστες που έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Μυτιλήνη, αλλά και ο τρομακτικός αριθμός των 17.000 ανθρώπων που στοιβάζονται σε χώρους που απουσιάζουν έστω και οι βασικές υποδομές για να τους φιλοξενούν.

Νωρίς το πρωί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και πορεύτηκαν προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν στο λιμάνι. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας ενώ αυτή τη στιγμή έχουν καταλάβει την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και έχουν κόψει την πόλη στη μέση. Αίτημά τους η γρήγορη καταγραφή τους και η μετάβασή τους στην Αθήνα.

upl55ed5fd01b9a7

upl55ed5fab58769

upl55ed6029d0989
Ισχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος έχει παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό δεν αποκλείονται λεηλασίες.

Οι μετανάστες διέσχισαν όλη την προκυμαία και κατέληξαν στην πλατεία Κυπρίων Αγωνιστών κλείνοντας όλα τα ρεύματα εισόδου και εξόδου από την πόλη. Οι πρόσφυγες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και διαπληκτίστηκαν με οδηγούς αυτοκινήτων των οποίων εμπόδιζαν την διέλευση. Ωστόσο δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ζητούν να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και προώθησής τους προς την Αθήνα. Ο αποκλεισμός της πλατείας  έληξε λίγο μετά το μεσημέρι.

Τα επεισόδια από μετανάστες που έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Μυτιλήνη, αλλά και ο τρομακτικός αριθμός των 17.000 ανθρώπων που στοιβάζονται σε χώρους που απουσιάζουν έστω και οι βασικές υποδομές για να τους φιλοξενούν, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση πραγματικά ανυπόφορη.

Βίντεο από τα χθεσινά επεισόδια στο νησί

Αυτό διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο και έσπευσε να ανακοινώσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.  κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια και το λιμάνι της Μυτιλήνης και χαρακτήρισε την κατάσταση ναι μεν «διαχειρίσιμη αλλά που λίγο απέχει από το να ξεφύγει».

Από σήμερα κιόλας σύμφωνα με τον ίδιο θα ισχύσουν τα ακόλουθα για την αποσυμφόρηση του νησιού:

1. Δυο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη στον Πειραιά πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το “Τέρα Τζετ” και το “Πήγασος” ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το “Blue Star Patmos”. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα εδρεύει πλέον μόνιμα και το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Σε αυτό θα μπαίνουν και θα μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται και παραμένουν εκεί έως συμπληρώσεως του αριθμού των 2.500 επιβατών και αναχώρησης του πλοίου. Το οποίο και μετά το δρομολόγιο του θα επιστρέφει στη Μυτιλήνη.

2. Αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί ήρθαν 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αύριο αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.

3. Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο.

4. Δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.

Στη συνέντευξη τύπου παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος επανέλαβε πως αν δεν αποφορτιστεί η κατάσταση ο Δήμος δεν θα στήσει κάλπες για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν θα ανοίξει τα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή. Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε πως θεωρεί ότι “το νησί τελεί υπό κατάληψη”.

Κι όμως, τα μέτρα αυτά που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό, φαίνεται ότι δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοπικές αρχές του νησιού είχαν εκπέμψει SOS, ζητώντας να αυξηθούν οι αστυνομικοί που θα ασχολούνται με τις ταυτοποιήσεις των προσφύγων, καθώς έτσι θα προωθούνταν γρήγορα στα πλοία και δεν θα περίμεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για αρκετές ημέρες, μετατρέποντάς σε ένα απέραντο κάμπινγκ.

Τελικά, έπειτα από επίμονες εκκλήσεις τους, οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί της κυβέρνησης έκριναν ότι οκτώ αστυνομικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του νησιού. Έπεσαν όμως έξω, με αποτέλεσμα η Λέσβος να έχει μετατραπεί σήμερα σε έναν καταυλισμό προσφύγων.

«Επιτέλους, για πρώτη φόρα αρχίζει να κινείται κάτι. Ο υπουργός κ. Μουζάλας βρίσκεται σήμερα στη Λέσβο και μας ανακοίνωσε τα όσα αποφασίστηκαν για τη μεταναστευτική πολιτική και τα μέτρα που θα παρθούν. Παράλληλα, συζητάμε για τα μέτρα που θα παρθούν για τη Λέσβο. Το προηγούμενο διάστημα αυτοί που βοηθούσαν ήταν μόνο οι εθελοντές» ανέφερε στο protothema.gr η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, και συμπλήρωσε: «Μέχρι πριν λίγες ημέρες ξέραμε ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στο νησί ήταν κατά μέσο όρο γύρω στις 2.500, τώρα πλέον είναι τόσοι πολλοί, που αδυνατούμε να τους υπολογίσουμε».

Mirror: Βίντεο-καταγγελία κατά λιμενικών για ξυλοδαρμό μεταναστών

http://youtu.be/8NPCrKpJYX4

Πηγή: protothema.gr, lesvosnews.net