Κονστάντσιο (ΕΚΤ): Η Ελλάδα δεν θα έφευγε από την Ευρωζώνη

Κονστάντσιο

Κονστάντσιο (ΕΚΤ): Η Ελλάδα δεν θα έφευγε από την Ευρωζώνη. Η χαλάρωση των capital controls μπορεί να μην είναι μακριά. H νέα κυβέρνηση να δεσμευθεί στο μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιτόρ Κονστάνσιο είπε «Η εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ μια πραγματική πιθανότητα, καθώς δεν θα ήταν νόμιμο».

Αν και η ελληνική κρίση ταρακούνησε την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, μια εκδίωξη της Αθήνας από το ευρώ δεν «ήταν ποτέ πραγματική», διότι δεν θα ήταν νόμιμη και η Ευρώπη πρέπει να απαλείψει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δεσμευθεί στη συμφωνία διάσωσης της χώρας και αν το πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία, η χαλάρωση των capital controls μπορεί να μην είναι πολύ μακριά.

«Το στάδιο έχει οριστεί για τη σταδιακή κατάργηση των capital controls», είπε ο Κονστάντσιο. προσθέτοντας ότι «θα καταργηθούν, όπως συνέβη και με την Κύπρο».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να το βλέπει κανείς με απλές αναλογίες και εκτιμά ότι οι απόψεις σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα συγκλίνουν όταν το ζήτημα της βιωσιμότητάς του τεθεί προς συζήτηση κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Το κούρεμα δεν έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη – μέλη και ευελπιστώ ότι δεν θα είναι αναγκαίο από την άποψη των αριθμών», υπογράμμισε ο Κονστάντσιο προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερο κανείς αναλύει τους αριθμούς, τόσο περισσότερο αυτού του είδους το συμπέρασμα φαίνεται να προκύπτει».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Κονστάνσιο ανέφερε ότι υπάρχει η στόχευση για αγορά περισσότερων τίτλων, γιατί το ευρωπαϊκό QE είναι μικρότερο σε σύγκριση με παρόμοια σχέδια που έχουν υλοποιηθεί αλλού, προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη χρειάζεται να υπάρχουν ως κινητήριες δυνάμεις η αμερικανική και η κινεζική οικονομία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρειαζόμαστε μια δυναμική ανάκαμψη στις ΗΠΑ», ενώ η Κίνα μπορεί ακόμα να σταθεροποιήσει την εικόνα της και να διατηρήσει την ανάπτυξή της πάνω από το 6% και μάλιστα βραχυπρόθεσμα.