Δραγασάκης: Δεν υπήρχαν κεφάλαια έξω από το ευρώ

Δραγασάκης

Δραγασάκης: Δεν υπήρχαν κεφάλαια έξω από το ευρώ. Είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών μέσω προγραμματικών συγκλίσεων.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr. Αποκάλυψε πως η Ελλάδα βρέθηκε προ του φάσματος του κουρέματος καταθέσεων. Παράλληλα παραδέχεται την αποτυχημένη διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα με προσφυγή σε Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Βενεζουέλα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων προκειμένου να μην προχωρήσει σε νέο Μνημόνιο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Κάναμε μια παγκόσμια προσπάθεια για να δούμε αν μπορεί να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο από τρίτες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τρέχουσες ανάγκες (…) Δεν υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες».

Για τις συνεργασίες μετά τις εκλογές ο κ. Δραγασάκης είπε:«Είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών μέσω προγραμματικών συγκλίσεων», ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι πρέπει γρήγορα να περάσουμε σε απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Αυτό όμως, υποστηρίζει, απαιτεί προετοιμασία.

Για τον λόγο αυτό προτάσσει την ανάγκη να κερδίσει το κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή. «Ο στόχος αυτός δεν είναι κομματικός, αλλά μια ασπίδα απέναντι σε δυνάμεις που θα προτιμούσαν κυβερνήσεις ‘”ελεγχόμενες”».

Τονίζει δε ότι η ιδέα μεγάλου συνασπισμού δείχνει ως μια προσπάθεια «νεκρανάστασης» της αριστερής παρένθεσης. Μια προσπάθεια αφού δεν μπορεί να ανατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να «βραχυκυκλωθεί».

«Υπάρχουν δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα που αν και προέρχονται από το παρελθόν μπορούν να συγκρουστούν με το παρελθόν;», αναρωτήθηκε προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι σαν τον Ιανό.

Ο Γιάννης Δραγασάκης πάντως ξεκαθαρίζει πως η αυτοδυναμία δεν είναι το αντίθετο συνεργασιών. Δεν είναι αντιφατικό να δρας με συνεργασίες για θέματα όπως το χρέος, σημειώνει και μιλά για τον σχεδιασμό μιας επιτροπής και δημόσιου διαλόγου για το χρέος.

Για την διαπραγμάτευση είπε: Αναγνωρίζει ότι στη διαπραγμάτευση υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις, αυτές μπορεί να επηρέασαν αλλά δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα. Αυτό κρίθηκε στο πεδίο των συσχετισμών που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Εκτιμά ότι η αποκάλυψη του σχεδίου Σόιμπλε κινητοποίησε κάποιες χώρες που στάθηκαν στο πλευρό μας και μιλά για έναν ιδιόμορφο πόλεμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και ένα σωρευμένο απόθεμα αναξιοπιστίας της χώρας που πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά για την ανάγκη η συμφωνία να ενταχθεί σε ένα μεγάλο σχέδιο. Όπως λέει, ενώ στο παρελθόν το μνημόνιο ήταν και το κυβερνητικό σχέδιο, «αυτή τη φορά αυτό το οποίο έχουμε καταλήξει θα είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος». Όπως εξηγεί, το τι θα γίνει με κόκκινα δάνεια, διαπραγματεύσεις, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων παραμένει ανοικτό.

«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε. Ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα δεν τελείωσε. Οι στόχοι μας δεν υποχωρούν. Μετατίθενται χρονικά».

Πηγή: euro2day.gr