Δίωξη στον πρώην υπουργό Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση Γιακουμάκη

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Δίωξη στον πρώην υπουργό Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση Γιακουμάκη, ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Η Εισαγγελία Ιωαννίνων άσκησε την Πέμπτη ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για την εμπλοκή του στην υπόθεση του θανάτου του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη. Συγκεκριμένα ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από την Εισαγγελία Ιωαννίνων, όπως γράφει το epirusgate. Λίγο μετά την εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή έγινε γνωστό ότι στο παρελθόν ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε παρέμβει στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ώστε να αποφύγουν την βαριά τιμωρία κρητικοί φοιτητές, οι οποίοι ασκούσαν σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος του νεαρού συμπατριώτη τους.

Με δηλώσεις του, ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε παραδεχθεί ότι τηλεφώνησε στη Σχολή και μίλησε με τον πρώην διευθυντή, κ. Μάντζαρη, για άλλη όμως περίπτωση σπουδαστή, ο οποίος είχε ζωγραφίσει σε τοίχο της σχολής την Κρήτη και δίπλα είχε γράψει το όνομα του χωριού του, με αποτέλεσμα να απειλείται με αποβολή.

Εκτός από τον κ. Μαρκογιαννάκη, δίωξη ασκήθηκε και σε δύο διοικητικούς παράγοντες της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων για παράβαση καθήκοντος, αναφορικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση, που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο. Οι τρεις τους είχαν κληθεί πριν από λίγο καιρό για εξηγήσεις από τον εισαγγελέα Εφετών.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με επιστολή του όπως αναφέρει το THE TOC, σχετικά με την ασκηθείσα σε βάρος του ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, υποστηρίζει ότι η δίωξη είναι «μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως ‘κατάχρησης εξουσίας’  είναι επιεικής».

«Μια συνήθης και επιβεβλημένη, ανθρώπινη ενέργεια, σε ανύποπτο χρόνο, περίπου ένα χρόνο προ του θανάτου Β. Γιακουμάκη, που δεν είχε καμία σχέση με bulling, βασανισμούς κλπ., την οποία από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται κακόβουλη εκμετάλλευση της, δημόσια επιβεβαίωσα, διαστρεβλώθηκε σκόπιμα και ‘βαπτίστηκε’ ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και μάλιστα σε σχέση με πραγματικά περιστατικά που ούτε ο πλέον νοσηρός νους θα μπορούσε εύκολα να συνθέσει. Σέβομαι τους θεσμούς, τους οποίους όμως θα πρέπει, πρώτοι απ’ όλους, να σέβονται εκείνοι που τους υπηρετούν» αναφέρει ο κ. Μαρκογιαννάκης στην επιστολή του.

Ο κ Μαρκογιαννάκης κάνει επίσης λόγο για «μεθόδευση». «Η στόχευση είναι να πληγεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών» σημειώνει και καταλήγει: “Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι πρόκειται για μια χοντροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη, που πιστεύω ότι δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη την κ. Εισαγγελέα του Α.Π., που κατά την γνώμη μου πρέπει να παρέμβει ταχέως και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση και παραφράζοντας την φράση που απηύθυνε ο Γερμανός μυλωνάς προς τον αυτοκράτορα που θέλησε να του πάρει το ωραίο κτήμα του, λέω προς τους, κατά παράβαση καθήκοντος, διώκτες μου. «Υπάρχουν Δικαστές στα Ιωάννινα».

Να βγει στο «φως» όλη η αλήθεια γύρω από τον θάνατο του παιδιού του, ζητά ο πατέρας του του άτυχου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο protothema.gr αποκάλυψε ότι πριν από λίγες ώρες έμαθε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τριών ατόμων για την υπόθεση του παιδιού του. «Πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή πολιτικού προσώπου και δύο παραγόντων της σχολής που σπούδαζε ο γιος μου. Μακάρι να ακουστεί και να βγει η αλήθεια στο “φως”», προσθέτοντας πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.