Τέλος στον Γάμο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ με σκληρές ανακοινώσεις

Γεννηματά, Παπανδρέου Γιώργος,

Τέλος στον Γάμο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ με σκληρές ανακοινώσεις. Ενώ επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για το «διαζύγιο» στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτός ο γάμος οδηγήθηκε σε διαζύγιο πριν καν αρχίσει. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ, δεν θα κατέλθουν μαζί στις εκλογές. Αλλάζοντας τα δεδομένα στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το έντονο φλερτ κατέληξε σε ανταλλαγές επιστολών και επίρριψη αλληλοκατηγοριών.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το ΚΙΔΗΣΟ και προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ έθετε ένα ανεδαφικό πλαίσιο – ειδικά με απαίτηση προκριματικών εκλογών – από το οποίο μάλιστα δεν μπορούσε να αποστεί, αφού το είχε ήδη δημοσιοποιήσει. Ενώ επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για το «διαζύγιο» στον Γιώργο Παπανδρέου. Σημειώνει ότι μετά την διασπαστική κίνηση που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο με το «συγκυριακό σχήμα του ΚΙΔΗΣΟ» έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για να γεφυρωθεί το ρήγμα χωρίς να θέτει προαπαιτούμενα.

Ο Γ. Παπανδρέου απαντά με επιστολή του ότι η Φώφη Γεννηματά έθετε ως όρο τον αποκλεισμό του ίδιου από τα ψηφοδέλτια και την διάλυση του ΚΙΔΗΣΟ. Και συμπληρώνει ότι και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεταν όρους που «υπονόμευαν την προσπάθεια» και καταλήγει λέγοντας πως η τελική απόφαση του ΚΙΔΗΣΟ θα ληφθεί στην Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

 

Η Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και έχουν πυκνώσει οι δηλώσεις και εκκλήσεις της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για την επανασυσπείρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Η ανταπόκριση ήταν και είναι απολύτως θετική στο επίπεδο των ψηφοφόρων, των φίλων και των στελεχών. Είναι ορατό παντού σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε κοινωνικό χώρο. Αυτή η συσπείρωση και η συμπόρευση σηματοδοτεί βήμα – βήμα τη σημαντική αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Κατοχυρώνει την ανάδειξη ενός Τρίτου Εναλλακτικού Πόλου με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική που οριοθετείται ανάμεσα στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και στις παραπλανητικές υποσχέσεις του αριστερού λαϊκισμού. Απαντά με καταλυτικό τρόπο στην καρικατούρα δικομματισμού ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην κοινή αυταπάτη τους για αυτοδυναμία. Κρατάμε τις πόρτες ανοιχτές σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη, σε κάθε φίλο, σε κάθε στέλεχος, ιδιαίτερα σ’αυτούς που έχουμε συμπορευτεί και έχουμε δώσει μαζί κοινωνικούς, πολιτικούς, εθνικούς αγώνες.

Το ΚΙΔΗΣΟ προέκυψε ως εκλογικό σχήμα τον Ιανουάριο του 2015 μέσα από το ρήγμα και τη διάσπαση του χώρου μας. Όμως οι συνθήκες έχουν ριζικά αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο του έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει μια νέα αρχή και προχωρεί μπροστά με δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Κατά συνέπεια η ευθύνη για την υπερβατική κίνηση αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου που τον έχει τιμήσει το ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια ως Βουλευτή, Πρόεδρο και Πρωθυπουργό. Αυτή η υπερβατική πρωτοβουλία που θα ξεπερνούσε το συγκυριακό εκλογικό σχήμα του ΚΙΔΗΣΟ, ήταν και είναι αναγκαίο να ληφθεί από τον ίδιο, για να γεφυρωθεί το ρήγμα και η διάσπαση του Ιανουαρίου χωρίς όρους και προαπαιτούμενα εκ μέρους του.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ περιλαμβάνει ανεδαφικούς όρους και ατελέσφορες διαδικασίες για τις συνεργασίες. Και αυτό ενώ ήταν σε εξέλιξη οι επαφές, οι επικοινωνίες, και οι συναντήσεις διαλόγου. Δυστυχώς φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχε στο διάλογο και τις συναντήσεις αυτές, ενώ είχε ήδη λάβει απόφαση για αυτόνομη πορεία.

Χαιρετίζουμε την επιστροφή των ψηφοφόρων, φίλων και στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ που ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις και τις πρωτοβουλίες ενότητας που ανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και επιστρέφουν στο κοινό μας σπίτι. Η θετική ανταπόκριση συνεχίζεται και κλιμακώνεται μέρα με την μέρα δημιουργώντας μια δυναμική που οφείλουν όλοι να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν.

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης παράταξης είναι η μόνη προοπτική.
Γιατί το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.
Γιατί η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ».

Η Επιστολή Παπανδρέου

«Αγαπητή Φώφη,

Είναι γνωστό ότι από καιρό το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εγώ προσωπικά, έχουμε επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για το καλό πρωτίστως της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Με χαρά ακούσαμε να ανακοινώνεις την Κυριακή 23 Αυγούστου, ότι συμμερίζεσαι τις ίδιες απόψεις και βρίσκεις αναγκαία την συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου. Η έναρξη διαλόγου δημιούργησε εύλογες προσδοκίες σε ένα ευδιάκριτο τμήμα των πολιτών.

Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, από την επόμενη ημέρα ότι σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν δημοσίως εναντίον της θετικής αυτής προοπτικής, θέτοντας όρους που υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.

Παρά ταύτα επιμείναμε.  Στις μεταξύ μας επικοινωνίες διαπίστωσα ότι τους ίδιους όρους για τη διάλυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον  δικό μου αποκλεισμό έθεσες και εσύ προσωπικά προκειμένου να συνεχιστεί το εγχείρημα.

Είναι προφανές ότι τέτοια  προαπαιτούμενα δεν βοηθούν  στην επιτυχία του διαλόγου,  τη στιγμή μάλιστα που σε αυτόν συμμετέχουν και άλλα κόμματα τα οποία δεν θα έπρεπε να τα αγνοούν.

Παρόλα αυτά, την τελική απόφαση του Κινήματος μας δεν θα λάβει ένα πρόσωπο, αλλά δημοκρατικά η Συνδιάσκεψη μας που συνέρχεται το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Φιλικά

Γιώργος  Α. Παπανδρέου