Ποια μέτρα έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση-θεσμοί

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ποια μέτρα έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση-θεσμοί για να πάρει η χώρα το τρίτο πακέτο βοήθειας και να αποπληρωθεί η δόση στις 20 Αυγούστου της ΕΚΤ.

Σε μία μαραθώνια συνάντηση που κράτησε 6,5 ώρες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους απεσταλμένους των θεσμών έκλεισαν το μεγαλύτερο μέρος από τα προαπαιτούμενα, που θα κατατεθεί σε ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του δανείου. Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 ώστε να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα.

Ο κατάλογος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα φαίνεται πως θα περιλαμβάνει:

1. Ποίες θα είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ; Από ότι φαίνεται θα επιβληθεί ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα και των ιδιωτικών σχολείων, για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Το ίδιο θα γίνει και στο κρέας, για να μην υπάρχει σύγχυση ΦΠΑ με δύο συντελεστές στον κιμά και το σουβλάκι, συμφωνήθηκε η μετάταξη και του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%, όπως ισχύει για το χοιρινό, το κοτόπουλο.

2. Θα υπάρξουν σίγουρα αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και την αύξηση του επιτοκίου, στους 850.000 οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο λιγότερες οι δόσεις. Η συγκεκριμένη αλλαγή αλλά και η επιβολή του επιτοκίου (σ.σ με το ισχύον καθεστώς είναι άτοκες οι ρυθμίσεις για οφειλές μέχρι 5000 ευρώ ενώ από τα 5000 ευρώ και πάνω επιβάλλεται επιτόκιο 3%) θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες στην εφορία. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.

3. Για τους αγρότες μετατέθηκε χρονικά για το φθινόπωρο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οπότε προς το παρόν δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην φορολόγηση τους. Ωστόσο θα υπάρξει κατάργηση της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης σε δύο δόσεις. Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων.

4. Αλλαγές θα υπάρξουν στην κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για όσους δηλώνουν από 50 έως 100.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή.

Το αγκάθι των πρόωρων συντάξεων, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί τελικώς να μην αποτελέσει τμήμα των προαπαιτούμενων. Όμως μπήκε στο τραπέζι το θέμα της ενέργειας καθώς η πλευρά των δανειστών, πιέζει για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σήμερα μένουν να συζητηθούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων (συνδέεται ευθέως με την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών) και το νέο νομοθετικό πλαίσιο ( προστασία α’ κατοικίας, πλειστηριασμοί κλπ). Οι δανειστές ζητούν να αποσυρθεί ο νόμος Κατσέλη και η ελληνική κυβέρνηση ζητά να μπει πλαφόν  στην αξία της κυρίας κατοικίας π.χ. 300.000 ευρω.