Τι θα γίνει με τις τράπεζες και τα ΑΤΜ μετά τη συμφωνία

Με μεγάλη ανακούφηση υποδέχτηκαν στις τράπεζες τα νέα για την επίτευξη συμφωνίας. Οι διοικήσεις των τραπεζών γνώριζαν πολύ καλά ότι χωρίς τη συμφωνία, το φαινόμενο των άδειων ATM θα άρχιζε από σήμερα να εξαπλώνεται. Πλέον, τα βλέμματα φεύγουν από τις Βρυξέλλες και στρέφονται στη Φραγκφούρτη. Από εκεί περιμένουμε ρευστότητα δισεκατομμύρια ευρώ.

Την πολιτική συμφωνία που χρειαζόταν ώστε να ανοίξει εκ νέου τις στρόφιγγες του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA) εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, σε λίγη ώρα αναμένεται να βγει λευκός καπνός και από την Φραγκφούρτη. Με τα επιπλέον χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία των τραπεζών θα εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των ATM  για τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογα με το ύψος των χρημάτων που θα εισρεύσουν στις τράπεζες –οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 1,5-2 δις. ευρώ- θα εξαρτηθεί και το αν θα παραμείνει σταθερό ή αν θα μεταβληθεί το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ.

Εντός της ημέρας, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει –και πάλι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου- αν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες –αυτό είναι και το πιθανότερο έστω και για περιορισμένες τραπεζικές λειτουργίες- αλλά και το ποιο θα είναι το όριο των capital controls

Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων και σε ένα ακόμη «μέτωπο». Το απόγευμα, το Eurogroup θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισενμπλουμ, ανέβασε τον συνολικό λογαριασμό στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μένει να φανεί αν αυτός ο «λογαριασμός» θα πληρωθεί από τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η χώρα –εφόσον κλειδώσει η συμφωνία και τυπικά- μέσω του ESM αλλά και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθούν οι πόροι του υπό σύσταση επενδυτιικού Ταμείου που ουσιαστικά θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν, θα υπάρξει αλλαγή στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών. Το δημόσιο, θα βρεθεί να ελέγχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (σ.σ σήμερα φτάνει έως και το 65%). Οι μετοχές αυτές, αναμένεται να περάσουν στο επενδυτικό ταμείο με στόχο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, να μπουν στο πακέτο των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν.

πηγή: THE TOC