Θρίλερ για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθούν ανά σχολή (PDF)

βάσεις

Φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους μαθητές που έδιναν Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που θα πέσουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά οι πολιτικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα.

Το θρίλερ με τις βαθμολογίες εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καταλήξει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν οι βάσεις. Όμως, ήδη γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν τα μόρια στις σχολές.

Ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι αλληλένδετος με τις επιδόσεις των μαθητών στα γραπτά, που φέτος δυστυχώς οδηγείτε σε πτώση, καθώς υπήρξαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε βασικά μαθήματα, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Όμως, από την άλλη η ανησυχία των γονιών έπειτα από τις πολιτικές εξελίξεις και τους ελέγχους κεφαλαίων επηρέασαν την επιλογή σχολών.

Πολλοί γονείς απέτρεψαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων, όπως εκτίμησε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Αυτό μάλιστα αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις «μεσαίες» σχολές, εκείνες δηλαδή που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων.

Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 19.000 μόρια, με πτώση περίπου 250 μορίων, όμως σε πανεπιστημιακά τμήματα χαμηλής ζήτησης αναμένεται οι βάσεις να κατρακυλήσουν έως και κατά 1.500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ έως και κατά 2.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15), όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Όσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής, αναμένεται ότι θα είναι στο 3 ή το 4, με δεδομένο ότι το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια.

Διαβάστε την εκτίμηση για τις βάσεις, από τον κ. Στρατηγάκη, όπως τη δημοσίευσε η «Καθημερινή» εδώ

Να σημειωθεί ότι για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων.

πηγή : iefimerida.gr