Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα θα προτείνει ο Ματέο Ρέντσι

Ματτέο Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σκοπεύει να στηρίξει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για πρόταση μείωσης της λιτότητας με την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την ιταλική «Il Messagero», ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με την στήριξει και του πρώην πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Pronti. Ετοιμάζεται να ζητήσει ένα νέο  σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Η ιταλική εφημερίδα «Il Messagero» αναφέρει ότι ο Ματέο Ρέντσι επιθυμεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σκοπεύει να στηρίξει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για πρόταση μείωσης της λιτότητας με την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε στην ίδια εφημερίδα, ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις Ρέντσι.Ακόμη η ιταλική «La Repubblica» υποστηρίζει ότι ο Ρέντσι έχει ήδη ενημερώσει για την πρωτοβουλία του τον Έλληνα πρωθυπουργό στη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Τέλος ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, Πάολο Γκεντιλόνι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera υποστήριξε ότι « η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα πρέπει, τώρα, να θέσουν έναν πολιτικό στόχο: να αποφευχθεί η έξοδος της Αθήνας από το Ευρώ με ένα βιώσιμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο σήμερα στο Cern (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας) της Γενεύης, τόνισε: «Ετοιμάζομαι να μεταβώ στις Βρυξέλλες για μια πολλοστή συζήτηση σχετικά με την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Το πρόβλημα σχετίζεται με τι είδος Ευρώπης θέλουμε για το μέλλον. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «για να μπορέσει να οικοδομηθεί μια πολιτική, και όχι μόνον οικονομική Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουν όλοι, την μέγιστη εξυπνάδα τους».