Πότε και πως θα ανοίξουν οι τράπεζες;

ανάληψη 420 ευρώ εβδομαδιαίος

Πότε και πως θα ανοίξουν οι τράπεζες; Τι θα συμβεί με τα ΑΤΜ και το όριο αναλήψεων;

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίξει, εκτός απροόπτου, με ρευστότητα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ανάληψη πρωτοβουλιών έρχεται ως αποτέλεσμα του αυστηρού όρου που είχε θέσει η ΕΚΤ, βάσει του οποίου οποιαδήποτε απόφαση για πιθανή στήριξη θα λαμβανόταν μόνο και εφόσον η ελληνική Βουλή ψήφιζε το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Βέβαια, πηγές από τη Φρανκφούρτη τόνιζαν ότι την απόφαση της ΕΚΤ θα βαρύνει σημαντικά και η ισορροπία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφιση των μέτρων από το Κοινοβούλιο εκλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ τη Φρανκφούρτη, ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εκ νέου οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών.

θα ανοίξουν οι τράπεζες

Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν οι τράπεζες.

Κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες, στην Αθήνα εξετάζουν, με βάση πηγές, μία σειρά σενάρια με στόχο οι τράπεζες να ανοίξουν το σύνολο των καταστημάτων τους το αργότερο έως την επόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «όλα εξαρτώνται από τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν δεν δώσει το πράσινο φως για έστω και οριακή αύξηση της ρευστότητας στο ELA τότε το τοπίο θα παραμείνει θολό.

Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν επιδιώκει τη συνέχιση επ’ αόριστον της τραπεζικής αργίας καθώς κάθε μέρα που οι τράπεζες μένουν κλειστές παραλύει η οικονομία και χάνεται κομμάτι του ΑΕΠ. Με βάση την εκτίμηση αυτή εάν σήμερα δοθεί έστω και οριακή ρευστότητα τότε θα καταφέρουμε να ανοίξουμε την επόμενη εβδομάδα»,

«Επουδενί», προσθέτει, «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα είναι όπως πριν από την επιβολή των capital controls. Σαφώς θα υπάρχουν ημερήσια όρια στα ATMs και στα γκισέ όπως και μια σειρά όρια σε μεταφορές χρημάτων κ.ά. Μια εργασία όμως που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις είναι η εξαργύρωση επιταγών».

Το νέο τοπίο ως προς το τι θα επιτρέπεται και τι δεν θα επιτρέπεται όταν ανοίξει το σύνολο των καταστημάτων θα διαμορφωθεί με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θα ετοιμάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε συνεργασία με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.