Όλο το παρασκήνιο για την Σύνοδο Κορυφής. Τι μετέδωσαν το Politico, Reuters και Financial Times

Σύνοδο Κορυφής, τσιπρας, μερκελ, ολαντ

“Αντάλλασσαν απειλές και τελεσίγραφα, μπαινόβγαιναν σε δωμάτια, περιπλανιούνταν με θολά μάτια και λυμένες γραβάτες, μερικές φορές κοιμούνταν και τελικά πέτυχαν τις κατάλληλες λεπτομέρειες τόσο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης”.

Τι μετέδωσαν το Politico, Reuters και Financial Times για την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής. Η απίστευτη πίεση στον Τσίπρα, οι απειλές τα τελεσίγραφα και πως παραλίγο να τιναχτεί η Ευρώπη στον αέρα. Πότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε «Αν συμφωνήσω με αυτόν τον όρο, καλύτερα να μη γυρίσω στην Ελλάδα» και πότε ο Τούσκ επιβλήθηκε σε Μέρκελ και Τσίπρα λέγοντας τους «Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από αυτό το δωμάτιο».

Το Politico έγραψε για το κλίμα της μαραθώνιας Συνόδου: “Αντάλλασσαν απειλές και τελεσίγραφα, μπαινόβγαιναν σε δωμάτια, περιπλανιούνταν με θολά μάτια και λυμένες γραβάτες, μερικές φορές κοιμούνταν και τελικά πέτυχαν τις κατάλληλες λεπτομέρειες τόσο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης”.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το βράδυ όταν οι ηγέτες έφθασαν στο σημείο εκείνο δηλαδή που έπρεπε να αποφασίσουν για το Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου θα μεταφέρονταν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους αξίας 50 δισ. ευρώ.

«Έξαλλος ο Τσίπρας και οι σύμβουλοί του ανέφεραν ότι, σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, το περισσότερο που θα μπορούσε να εισπράξει η Ελλάδα από ιδιωτικοποιήσεις ανερχόταν στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι άλλοι ηγέτες αρνούνταν, όμως, να μετακινηθούν από τη θέση τους. Κάποιοι στην αίθουσα υποπτεύονταν ότι το αίτημα αυτό του Βερολίνου ήταν καθαρά πολιτικό. Αν μπορούσαν να υποστηρίξουν στο γερμανικό κοινό και στην Μπούντεσταγκ και ότι η Ελλάδα είχε βάλει 50 δισ. ευρώ σε ενέχυρο για τα δάνεια διάσωσης, θα ήταν ευκολότερο να περάσουν τη συμφωνία».

Ο… χαβαλές της Συνόδου

Ο “αρχάριος” πρωθυπουργός της Φινλανδίας έκανε αστειάκια λέγοντας στους άλλους «απλά πείτε μου πότε θα αρχίσει ξανά αυτό το πράγμα». Ο Μάριο Ντράγκι συνομιλούσε με τον συμπατριώτη του, Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Οι υπουργοί Οικονομικών είχαν διασκορπιστεί σε διάφορα δωμάτια, ενώ ο Σόιμπλε είχε αποσυρθεί στο ξενοδοχείο του για να κοιμηθεί. Αλλοι αναπαύονταν στους καναπέδες και στις καρέκλες του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν αισθητά απών από τις τετραμερείς συναντήσεις. Ενας αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έφτιαχνε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και οργάνωνε το πρόγραμμα-γέφυρα που θα κρατούσε την Ελλάδα στη ζωή μέχρι να μπορέσει να εγκριθεί το νέο πακέτο διάσωσης.

Το αγκάθι του Ταμείου

Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, τα περισσότερα προβλήματα είχαν λυθεί. Με τη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταφέρει να εξαφανίσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση Σόιμπλε για 5ετή έξοδο από το ευρώ. Ομως παρέμενε ένα μεγάλο αγκάθι στις συζητήσεις. Αυτό της δημιουργίας του Ταμείου με βάση το Λουξεμβούργο, στο οποίο θα εκχωρούνταν η δημόσια περιουσία της Ελλάδας.

Ο Τσίπρας απαίτησε αυτό να έχει έδρα την Ελλάδα και να διοικείται από Έλληνες. Όταν είδε απέναντί του ένα τείχος, ζήτησε μια μικρή διακοπή προκειμένου να μιλήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους που τον συνόδευαν στη Σύνοδο Κορυφής και βγήκε από την αίθουσα με τον εκνευρισμό εμφανή στο πρόσωπό του.

«Ήταν το τελειωτικό χτύπημα γι’ αυτόν» είπε ένας Γάλλος διπλωμάτης που συνόδευε τον Ολάντ. «Πιστέψαμε ότι η συμφωνία θα έσπαγε λόγω αυτού του Ταμείου. Ο Τσίπρας ήταν κάτω από απίστευτη πίεση. Ο χρόνος κυλούσε και η συμφωνία δεν φαινόταν στον ορίζοντα» συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να γίνει ένα 5λεπτο διάλειμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν βρισκόταν λύση σε αυτό το διάστημα θα εξέδιδε ανακοίνωση πως η Σύνοδος Κορυφής δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία. Ο Ολάντ εκείνη τη στιγμή πήγε να βρει τον Τσίπρα και τον έπεισε να καθίσει ξανά στο τραπέζι με τη Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν.

Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, οι τρεις τους συναντήθηκαν ξανά, συνοδευόμενοι μόνο από τον Τουσκ. Η ώρα είχε πάει πλέον 05:00.

Έκανε πίσω η Μέρκελ

Η συζήτηση κράτησε τρεις ώρες και τελικά καρποφόρησε. Η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σόιμπλε και από κοινού αποφάσισαν να κάνουν πίσω και το Ταμείο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, διατηρώντας την ελληνική ανεξαρτησία του. Τα μισά χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα ξεπληρώσουν το χρέος και τα άλλα μισά θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και λίγο πριν το ρολόι δείξει 07:00 ο Τσίπρας αντέδρασε για το ΔΝΤ. Τελικά, λίγο πριν από τις 09:00 ο Τσίπρας υποχώρησε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, Ενώ ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει στον γκρίζο ουρανό των Βρυξελλών, ο Τσίπρας ήταν «έτοιμος να αποχωρήσει» από τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ο δημοσιογράφος Αλαστερ ΜακΝτόναλντ, επικαλούμενος πηγές μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο λόγος ήταν φυσικά η επιμονή της Μέρκελ να αποτελέσει το Λουξεμβούργο την έδρα του ενιαίου Ταμείου ύψους 50 δις ευρώ.
«Αν συμφωνήσω με αυτόν τον όρο, καλύτερα να μη γυρίσω στην Ελλάδα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με μία δεύτερη πηγή.

«Αν πω ναι, θα είναι καλύτερο να βγάλω ένα αεροπορικό εισιτήριο για μια άλλη χώρα, αφού στην Ελλάδα θα πουν όλοι ότι ξεπούλησα την χώρα μου», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Οι Financial Times έγραψαν κι όμως. Σήμερα στις 6 τα ξημερώματα η Ελλάδα ήταν πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ από ποτέ!

Την ώρα που στις Βρυξέλλες ξημέρωνε, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από 14 ώρες εξαντλητικών συζητήσεων αποφάσισαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο, με κανένα περιθώριο συμβιβασμού, ούτε κανένα λόγο να συνεχίσουν. Εκείνη τη στιγμή, το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή!

Γράφουν οι Financial Times: Καθώς οι δυο τους κατευθύνθηκαν προς την πόρτα, ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος κινήθηκε ώστε να μην αφήσει την κόπωση και την απογοήτευση να προκαλέσουν μια ιστορική ρήξη για την ευρωζώνη.

«Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από αυτό το δωμάτιο», τους είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Το αγκάθι ήταν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφέρονταν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η κ. Μέρκελ ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Τσίπρας το θεώρησε αυτό εθνική ταπείνωση. Η εναλλακτική που πρότεινε ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα μικρότερο ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα.