Οι Σκληρές αντιδράσεις στην ομιλία Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βέμπερ (ΕΛΚ)

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού . «Περίμενα ότι ο πρωθυπουργός θα ζητούσε συγγνώμη για όσα είπε για τρομοκράτες. Καταστρέφεται την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.

Με σκληρές ομιλίες από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών ομάδων, υποδέχτηκαν την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σε κάποια σημεία της αποδοκιμάστηκε από τους παρισταμένους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επόμενων ομιλητών, όπως ο κ. Βέμπερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Γκυ Φερχόστατ, Προέδρου των Φιλελευθέρων. Ο πρώτος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και ο δεύτερος, δηλώνοντας κατ΄επανάληψη “θυμωμένος”, υποστήριξε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για μεταρρυθμίσεις χωρίς να φέρνει απολύτως τίποτα στο τραπέζι.  Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν διανοείται την Ελλάδα εκτός ευρώ, όπως επίσης ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης “με το κεφάλι ψηλά”

 

Μάνφρεντ Βέμπερ: Αξιοπρέπεια σημαίνει με τι φίλους θα συναναστρέφεσαι

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού . «Περίμενα ότι ο πρωθυπουργός θα ζητούσε συγγνώμη για όσα είπε για τρομοκράτες. Καταστρέφεται την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Αξιοπρέπεια σημαίνει με τι φίλους θα συναναστρέφεσαι. Σας χειροκροτούν οι εξτρεμιστές της Ευρώπης, περιτριγυρίζεστε από λάθος φίλους». Μη λέτε ψέμματα στο λαό. η μείωση χρέους δε θα βλάψει τους τραπεζίτες, αλλά τα νοσοκομεία της Σλοβακίας και το δημόσιο τομέα στη Φινλανδίας είπε και συνέχισε: «Εσείς είστε αναξιοπρεπής, όχι όσοι πληρώνουν μέχρι τώρα για τη βοήθεια της Ελλάδας» . Απομείωση χρέος σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα πληρώσουν. Κύριε Τσίπρα και οι άλλοι δικαούνται να ψηφίζουν; Η Ευρώπη δεν είναι το άρθροισμα των δημοψηφισμάτων, αλλά των συμβιβασμών Επιτέλους επανέλθετε στη λογική και καταθέστε ένα πρόγραμμα.  Αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες ο Μάνφρεντ Βέμπερ είπε: «Συνεργάζεστε με λάθος φίλους». Επίσης κατέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Έλληνες. Είπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα; ρώτησε.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας Βέμπερ επικράτησε χάος στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς άλλοι χειροκροτούσαν και άλλοι αποδοκίμαζαν.
Γκι Φερχόφσταντ: Προχωράμε ολοταχώς υπνοβατώντας προς ένα Grexit

Τον λόγο πήρε ο Γκι Φέρχοφσταντ επικεφαλής των Φιλελευθέρων.Ο ίδιος μίλησε με πολύ σκληρά λόγια και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Σωστά, λέτε πως οι Ελληνες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες. Αλλά η πολιτική τάξη δεν το έκανε. Είμαι θυμωμένος, γιατί μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε. Προχωράμε ολοταχώς υπνοβατώντας προς ένα Grexit με τη βοήθεια των ακροδεξιών, ακούστε τους εκεί. Θα έχουμε ένα Grexit. Αλλά τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσετε εσείς, αλλά οι Ελληνες πολίτες».

Συνέχισε λέγοντας: «800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται: σαν ένα εκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο (όχι τον καινούριο, είπε, τον κανονικό). Δείξε ότι είσαι ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης».

Ρεμπέκα Χαρμς: Δημοκρατία και Πούτιν δε συνδυάζονται

H επικεφαλής των Πρασίνων ανέφερε στην ομιλία της: «Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν ότι η επιδείνωση της κατάστασης του πληθυσμού δε μπορεί να συνεχιστεί.  Είστε ο πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην Ελλάδα και πρέπει να είστε εκείνος που θα οδηγήσει το λαό σε μια σωστή μεταρρυθμιστική προοπτική είπε η ηγέτιδα της Ομάδας των Πρασίνων. Το πρόγραμμα της τρόικας κάνει αποκρουστική τη λέξη μεταρρύθμιση.  Περίμενα να έρθετε εδώ και να πείτε ότι έτσι θα προχωρήσω με τους δικούς μου ανθρώπους για ένα δίκαιο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.  Έχει δίκιο ο Φέρχοφστατ.  Δυστυχώς δε μπορεί να σταματήσει τη ροή του χρόνου Δημοκρατία και Πούτιν δε συνδυάζονται».

Πιτέλα: Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει

«Δεν πρέπει να διαιρέσουμε την Ευρώπη αλλά να την ενώσουμε» επισήμανε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, Τζιάνι Πιτέλα.
«Αυτή η κρίση δεν είναι παιχνίδι, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα» είπε ο Πιτέλα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον διχασμό στην Ολομέλεια και στα θεσμικά όργανα.

«Κύριε Τσίπρα, δεν ανήκετε στην ομάδα μου. Ωστόσο αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ ένα Grexit.

Υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Πιτέλα επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα δάνειο-γέφυρα στην χρεωμένη χώρα προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να βρεθεί μία μονιμότερη λύση.

Φάρατζ-Λεπέν πρότειναν στον Τσίπρα έξοδο από το ευρώ

Να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα τόσο ο Νάιτζελ Φάρατζ όσο και Μαρίν Λεπέν. Και οι δύο έδωσαν συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για το δημοψήφισμα. «Ήσασταν γενναίος που διεξάγατε το δημοψήφισμα ενώ οι νταήδες της Ευρώπης σας έλεγαν το αντίθετο. Κύριε Τσίπρα η χώρα σας δεν επρεπε ποτέ να είναι μέλος του Ευρώ. Το ξέρετε αυτό» είπε ο κ. Φάρατζ. «Χαρήκαμε πολύ με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους, δηλαδή τρόμο» είπε η κ. Λεπέν.