Ένοχος ο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή και την πτώση της κυβέρνησης Πρόντι

Μπερλουσκόνι Σίλβιο

Η υπόθεση καταδεικνύει τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο Μπερλουσκόνι. Η δωροδοκία του γερουσιαστή Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2006 και κράτησε μέχρι και το 2008 συνέβαλε στο να πέσει από την πρωθυπουργία ο Ρομάνο Πρόντι

Καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή,σε τρία χρόνια φυλάκιση και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια από δικαστήριο της Νάπολης.

Ο Μπερλουσκόνι απέρριψε ως «πολιτική» την καταδίκη, ενώ ο Πρόντι που η δωροδοκία του γερουσιαστή, συνέβαλε στο να πέσει από την πρωθυπουργία πέρασε στην αντεπίθεση, μιλώντας για πλήγμα στη Δημοκρατία και λέγοντας πως εάν τότε γνώριζε τι συνέβαινε, «θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός».

Η υπόθεση καταδεικνύει τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο Μπερλουσκόνι. Η δωροδοκία του γερουσιαστή Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2006 και κράτησε μέχρι και το 2008 συνέβαλε στο να πέσει από την πρωθυπουργία ο Ρομάνο Πρόντι και στόχευε στον προσεταιρισμό όχι μόνο του ίδιου (που αρχικά ήταν μέλος του μικρότερου πολιτικού σχηματισμού «Ιταλία των Αξιών», πριν περάσει στο PdL) αλλά και άλλων γερουσιαστών.

Πάντως ο ντε Γκρεγκόριο, παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε και καταδικάστηκε ξεχωριστά σε 20 μήνες φυλάκιση. Για την ίδια υπόθεση ως συνεργός του Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε με την ίδια ποινή ο εκδότης Βάλτερ Λαβιτόλα.

Ο δικηγόρος του Μπερλουσκόνι Νικολό Γκεντίνι χαρακτήρισε την καταδίκη «καταφανώς άδικη και αδικαιολόγητη». Και θα ασκήσει έφεση.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός δεν αναμένεται να εκτίσει την ποινή, καθώς το αδίκημα παραγράφεται το φθινόπωρο, πριν δηλαδή καθαρογραφεί η απόφαση και ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης που θα υποβάλει ο Γκεντίνι.