ΔΝΤ: Βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις για νέο δάνειο

ΔΝΤ

Βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις για νέο δάνειο, αυτά θέλει το ΔΝΤ και φροντίζει να το λέει προς κάθε κατεύθυνση, ενώ θέλει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ιδιοκτησία της το πρόγραμμα, το Ταμείο επίσης θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι μη ρεαλιστικός.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ταμείο εντείνει τις προειδοποιήσεις του προς την Αθήνα από την οποία ζητά να ψηφίσει και να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, όμως, διαμηνύει προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα, εάν δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρα προοπτική βιωσιμότητάς του, τουτέστιν εάν δεν καθοριστεί το πότε και το πως θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν θα συμμετέχει στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους θεσμούς, αλλά δεν θα προβεί σε κανένα νέο δάνειο αν δεν πληρωθούν οι δύο βασικές προϋποθέσεις που απαιτεί το ίδιο το καταστατικό του, δηλαδή, να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο και δεύτερον να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη της η γενική διευθύντρια του Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη είπε ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνουν ιδιοκτησία τους το πρόγραμμα, αφήνοντας αιχμές για τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας ότι ψηφίζουν τα μέτρα αλλά δεν τα πιστεύουν.

Παράλληλα το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει, ότι το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, δηλαδή τα 50 δισεκ. ευρώ είναι εντελώς μη ρεαλιστικός. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισεκ. ευρώ.