Αδυνάτισμα με… κόκκινο κρασί!

κόκκινο κρασί

Νέα μελέτη δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, μετατρέπει το κακό λευκό λίπος σε μπεζ λίπος που καίει θερμίδες.

Οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να πετάξουν από χαρά! Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα συστατικό των κόκκινων σταφυλιών, των μούρων αλλά και του κόκκινου κρασιού μπορεί να μετατρέψει το επιπλέον «κακό» λευκό λίπος σε «καλό» καφέ ή μπεζ λίπος. Η ανακάλυψη μαρτυρεί ότι μια διατροφή που περιέχει την ουσία η οποία ονομάζεται ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια ποσότητες ρεσβερατρόλης που αντιστοιχούν σε κατανάλωση περίπου 340 γραμμαρίων φρούτων με την ουσία ημερησίως. Ανακάλυψαν πως, παρότι τα ζώα ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, όσα λάμβαναν ρεσβερατρόλη πήραν 40% λιγότερο βάρος σε σύγκριση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν λάβει την ουσία.
Η μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα ποντίκια της ρεσβερατρόλης ήταν σε θέση να μετατρέψουν το επιπλέον λευκό λίπος τους σε ενεργό καφέ ή μπεζ λίπος που βοηθά στη μείωση του βάρους καθώς καίει θερμίδες. Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και άλλα χημικά με δράση πολυφαινολών των φρούτων θα μπορούσαν να έχουν την ίδια επίδραση.

Ο επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «International Journal of Obesity», καθηγητής Μιν Ντου  σημείωσε: «Οι πολυφαινόλες των φρούτων, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, αυξάνουν τη γονιδιακή έκφραση η οποία ενισχύει την οξείδωση των λιπαρών στον οργανισμό. Μετατρέπουν το λευκό λίπος σε μπεζ λίπος το οποίο καίει τα λιπίδια και τα μετατρέπει σε θερμότητα, γεγονός που διατηρεί το σώμα σε ισορροπία και προλαμβάνει την παχυσαρκία και τη μεταβολική δυσλειτουργία. Χρησιμοποιούμε τη ρεσβερατρόλη ως “εκπρόσωπο” όλων των πολυφαινολών».