Σε Ξενοδοχείο 5 Αστέρων μεταμορφώνεται η πρώην καπναποθήκη της Δράμας

Ξενοδοχείο

Σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2015 πρόκειται να εγκαινιαστεί το Hydrama Grand Hotel, το πρώτο 5αστερο ξενοδοχείο της Δράμας, στο διατηρητέο της καπναποθήκης Σπίρερ.

Το Hydrama Grand Hotel είναι το δημιούργημα του κρητικού Μανώλη Λεδάκη. Ένας πολυπράγμων επιχειρηματίας, τολμηρός, που είχε το όραμα αλλά και την ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή να υλοποιήσει αυτή την επένδυση των περίπου 17 εκατ. ευρώ δίνοντας μία άλλη διάσταση στο μέλλον του δραμινού εναλλακτικού τουρισμού.

Ο Ελβετό-εβραίος Χέρμαν Σπήρερ ήταν ο άνθρωπος που έκτισε την καπναποθήκη τη δεκαετία του 1920. Το 1932 η καπναποθήκη πέρασε στην «Αυστοελληνική Εταιρεία Καπνού».Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτήριο, το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ύψους και διαστάσεων με ξύλινο φέροντα οργανισμό. Το κτήριο μετά το 1974, ακολούθησε την κακή τύχη της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας. Για τρία χρόνια το «πωλείται» στην πρόσοψη δεν τραβούσε το ενδιαφέρον κανενός, μέχρι που σε μία τυχαία επίσκεψη στη Δράμα το είδε ο Μανώλης Λεδάκης.

Για να εγκριθούν οι μελέτες για τη νέα χρήση του κτηρίου, που είναι ανακηρυγμένο μνημείο, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια και το καθαυτό έργο, άρχισε μόλις στις αρχές του 2012, πάνω σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου 3SK – Στυλιανίδης. Να σημειωθεί ότι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 15,073 εκατ. ευρώ, εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ και κοινοτική 6,8 εκατ. ευρώ.

Από τα 7.500 τ.μ., τα δωμάτια, συνολικά 73, θα καλύπτουν μόλις 2.500 τ.μ. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων που θα μετατρέπεται και σε ballroom, ένα a la carte εστιατόριο με δημιουργική ελληνική κουζίνα κι” ένα all day bar- restaurant, ενώ ξεχωριστό μουσικό ύφος στη χαλαρωτική ατμόσφαιρα θα δίνει το jazz bar. Οι νέοι ιδιοκτήτες τονίζουν τη δημιουργία wine bar και κάβας, που θα δίνουν έμφαση στην προβολή των πολύ ξεχωριστών κρασιών των οινοποιείων της Δράμας.