Σαντορίνη : αστυνομικοί εμπλέκονται σε κύκλωμα δουλεμπόρων

Αστυνομικοί

Σε Κύκλωμα δουλεμπόρων στη Σαντορίνη φαίνεται πως εμπλέκονται αστυνομικοί της περιοχής.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με ένα ακόμη οργανωμένο δίκτυο διακινητών που εκμεταλλεύεται παράνομους μετανάστες όπου εμπλέκονται στην υπόθεση και αστυνομικοί. Ωστόσο, εκτός από τη μετανάστευση, η «μαφία» του νησιού έχει επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, όπως παράνομη εργασία σε οικοδομές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, φαίνεται πως η βασική «απασχόληση» του δικτύου είναι να προμηθεύει με πλαστά έγγραφα και διαβατήρια τους παράνομους μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα.

Αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση λέει : «Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ένα δίκτυο ατόμων που μένουν στο νησί και χορηγούν διαβατήρια στους μετανάστες. Έχουμε δει ισπανικά, γερμανικά και ιταλικά διαβατήρια να τα κατέχουν Πακιστανοί και Ινδοί. Δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό, αλλά είναι σπάνιο και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι ήταν πλαστά». Διαπιστώθηκε ότι στο κύκλωμα ενδέχεται να εμπλέκονται και μαγαζιά του κοσμοπολίτικου νησιού που «διευκολύνουν» τα μέλη του κυκλώματος ή αποτελούν ασφαλή σημεία όπου γίνονται τα επίμαχα ραντεβού.

Οι μετανάστες ταξιδεύουν στο νησί με πλοίο από τον Πειραιά. Ο λόγος που επιλέγουν το κοσμοπολίτικο νησί, είναι ότι διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο που σημαίνει ότι υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ για το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, λόγω του αυξημένου όγκου επιβατών – τουριστών που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί, σε συνδυασμό με την έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, τα μέτρα και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι μειωμένα. Ωστόσο, φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις οι μετανάστες γνωρίζουν ότι με την άφιξή τους στο νησί, πρέπει να βρουν συγκεκριμένα άτομα που θα τους προμηθεύσουν με έγγραφα.

Η έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ για το κύκλωμα της Σαντορίνης, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν κλιμάκιο από την Αθήνα μετέβη στο νησί για να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Αστυνομικοί είχαν καταφθάσει στο νησί αιφνιδιαστικά πριν από 10 ημέρες. Χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα, οι μυστικοί αστυνομικοί διεξήγαγαν τις έρευνές τους, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και στοιχεία για τα μέλη του κυκλώματος δουλεμπόρων, στο οποίο φαίνεται πως εμπλέκονται και ένστολοι.

Ομως, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, η «κάλυψη» των «Αδιάφθορων» αποκαλύφθηκε όταν δημιουργήθηκε ένα έντονο περιστατικό σε ταβέρνα της Σαντορίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νησί, κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων είχε πάει στο μαγαζί για να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη. Η συνάντηση, ωστόσο, κατέληξε σε καβγά μεταξύ των αστυνομικών και του μαγαζάτορα και οι ντόπιοι αναφέρουν ότι έγινε μεγάλο θέμα στο νησί, αναφέροντας ότι οι Αδιάφθοροι επέδειξαν προκλητική και απαξιωτική συμπεριφορά, πιέζοντας τον επιχειρηματία να τους δώσει πληροφορίες.

Το αποτέλεσμα ήταν να κατατεθεί μήνυση κατά των αστυνομικών από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου και να εκδοθεί σηματική αναφορά. Πηγή από το νησί αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες διπλανών επιχειρήσεων από την ταβέρνα, επιβεβαιώνουν την εκδοχή του επιχειρηματία.