Που οφείλεται η κακοσμία του σώματος

κακοσμία

Ο Ιατρός και Χημικός Δρ. Τσαρλς Στιούαρτ και η Medical Hypotheses επιχείρησαν να δώσουν απάντηση στην ερώτηση: «που οφείλεται στην πραγματικότητα» η κακοσμία του σώματος, που γίνεται εντονότερη σε συγκεκριμένα, σημεία όπως οι μασχάλες.

Η προφανής απάντηση είναι ότι η κακοσμία έγκειται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή καθαριότητα. Εν μέρει, σωστό.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε έκκριση δυσάρεστων οσμών όπως τα γονίδια (που ελέγχουν την ποσότητα ιδρώτα που παράγουν οι ιδρωτοποιοί αδένες) και τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα μας.

Όμως φαίνεται πως και η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της εφίδρωσης και στη μυρωδιά του ιδρώτα.

Η συστηματική κατανάλωση ενός συγκεκριμένου λαχανικού συνδέεται με την έντονη μυρωδιά του ιδρώτα που παράγεται στις μασχάλες.

Ο Δρ Στιούαρτ ξεκίνησε να ερευνά τη σχέση διατροφής και κακοσμίας με αφορμή το δικό του προσωπικό… μαρτύριο, καθώς αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με τη μυρωδιά του ιδρώτα του όταν οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν πολύ υψηλές. Προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κακοσμία με σαπούνια και διάφορα αποσμητικά, όμως μάταια…

Ωστόσο, κάποια στιγμή παρατήρησε ότι το κοτσάνι της τομάτας περιέχει ένα έλαιο που μυρίζει όπως ο ιδρώτας και αναρωτήθηκε εάν αυτό παίζει κάποιο ρόλο στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Το έλαιο αυτό αποτελείται από τερπένια, ουσίες που προσδίδουν σε διάφορα φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλια, λεμόνια κ.α.) το χαρακτηριστικό τους χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση τους.

Όταν ο Δρ Στιούαρτ σταμάτησε να τρώει τομάτα, διαπίστωσε ότι η κακοσμία υποχώρησε. Πειραματίστηκε με τη διατροφή του, είτε αποκλείοντας τροφές που περιέχουν τερπένια είτε εντάσσοντάς τες κανονικά στη διατροφή του!

Πάντως, ο Δρ Στιούαρτ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η δυσοσμία έγκειται κυρίως στην πλημμελή καθαριότητα των ατόμων και συνιστά καθημερινό μπάνιο για όλους, ειδικά το καλοκαίρι.