Ο ριψοκίνδυνος Sam Cossman μπήκε στο εσωτερικό ενεργού ηφαιστείου!

Cossman

Ο Sam Cossman και η ομάδα του βρέθηκαν πάνω από μια φλεγόμενη πύρινη λίμνη, ώστε να συλλέξουν δεδομένα και πληροφορίες για την προέλευση της ζωής

Σε ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα προέβη ο 33χρονος Sam Cossman και η ομάδα του, καθώς πραγματοποίησαν κατάβαση στο εσωτερικό του ενεργού ηφαιστείου «Marum», το οποίο βρίσκεται στο νησί Ambrym του Ειρηνικού Ωκεανού.

Cossman

Η αποστολή είχε σκοπό τη συλλογή δειγμάτων από τη λίμνη λάβας κοντά στο Marum, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους μικροοργανισμούς που αποικίζουν τέτοια ακραία περιβάλλοντα καθώς και την καλύτερη κατανόηση της προέλευσης της ζωής στη Γη, αλλά και σε άλλους πλανήτες.

Όπως ανέφερε ο Cossman στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT, για την κατάβασή του χρειάστηκε να φορέσει μια ειδικά κατασκευασμένη στολή, που μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασία άνω των 1600°C. Παρόλο που φορούσε την ειδική στολή, κατάφερε να αντέξει μόλις για λίγα λεπτά στον φλεγόμενο φούρνο του ηφαιστείου Marum.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου: «Είναι πολύ δύσκολο να αναπνεύσεις και χρησιμοποιείς μια αναπνευστική συσκευή, ώστε να ρουφήξεις όσο περισσότερο οξυγόνο μπορείς. Μπορείς να αισθανθείς το έδαφος να δονείται κάτω από τα πόδια σου και μυρίζεις το θείο. Ξέρεις ότι έχεις μόλις λίγα λεπτά εκεί κάτω, ώστε να συλλέξεις τα δείγματά σου και να κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις».

Το ηφαίστειο Marum βρίσκεται πάνω από μια λίμνη λάβας, γεγονός που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν μόνο επτά τέτοιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο – στον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αφρική, την Ανταρκτική και τη Νότια Αμερική.

«Θυμάμαι ότι στεκόμουν εκεί, νιώθοντας μόνο κατάπληξη και δέος, σκεπτόμενος για μια στιγμή πόσο ασήμαντη είναι η ζωή μου μπροστά στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, στον Κόσμο», είπε.«Η ζωή είναι σύντομη και θέλω να τη ζήσω στο έπακρο», πρόσθεσε ο Cossman.

To πλήρωμα εκτός από τον Cossman αποτελείτο από τον ερευνητή ηφαιστείων Brad Ambrose, τον κινηματογραφιστή Conor Toumarkine, τον πιλότο αεροσκαφών τύπου drone, Simon Jardine και τον αστροβιολόγο Dr. Jeff Marlow.