Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα τελειώνει Τρίτη βράδυ. Στις 19:00 θα γίνει νέα συνεδρίαση χωρίς την συμμετοχή του Βαρουφάκη

Γερούν Ντάισελμπλουμ, Eurogroup,

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι χθες το βράδυ οι συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα ήταν σε εξέλιξη.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο του νέου Eurogroup για την χώρα μας, χαρακτήρισε αρνητική έκπληξη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τονίζοντας παράλληλα ότι απορρίφθηκε τελικά το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι χθες το βράδυ οι συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα ήταν σε εξέλιξη.

«Οι Έλληνες έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» και επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

«Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», είπε.

Μάλιστα, ο κ.  Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.

Όπως υπογράμμισε, αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν κίνδυνοι.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως για το ζήτημα αυτό, πρέπει να απαντήσει η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση.

Στις 19:00 θα γίνει νέα συνεδρίαση των 18 της ευρωζώνης χωρίς την συμμετοχή του Έλληνα υπουργού όπως αποκάλυψε και ο Peter Spiegel των F.T

Η συνεδρίαση του Eurogroup – χωρίς την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη – θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστεί το Plan B για την Ελλάδα.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες κατηγορούσαν εμμέσως την ελληνική κυβέρνηση για μεθόδευση καθώς όπως επισήμαιναν την ώρα που στην Αθήνα γινόταν η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στη Βελγική πρωτεύουσα η ελληνική αντιπροσωπεία συνέχιζε τη διαπραγμάτευση για να βρεθεί κοινή συνισταμένη.

Οι ίδιες πηγές εγκαλούν την κυβέρνηση ότι παραπλανά τον ελληνικό λαό εμφανίζοντας το έγγραφο των Θεσμών ως τελική πρόταση και τη διαδικασία ως take it or leave it.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τους ομολόγους του παράταση ενός μηνός μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, και όχι λίγων ημερών μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όπως ήταν η αρχική ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι θέλουμε παράταση του προγράμματος διάσωσης λίγων εβδομάδων και να παραμείνουν οι τράπεζες ανοικτές κατά την περίοδο της διάσωσης.

Ο ίδιος ανέφερε πως η πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 του μηνός θα εξαρτηθεί από την ευαισθησία των πιστωτών.

Επί τάπητος στο τραπέζι του Eurogroup συζητείται το λεγόμενο plan B το οποίο όπως είπε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών έχει γίνει plan A.

Εξάλλου και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μπαίνοντας « θα ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα μιλήσουμε για τις μελλοντικές συνέπειες».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε επέρριψαν στην Αθήνα την ευθύνη για τον τερματισμό μονομερώς της διαπραγμάτευσης.

Ευθύνη που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «η πλευρά των Θεσμών ήταν εκείνη που στο δεύτερο έκτακτο Eurogroup έθεσε υπό μορφή τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση των Θεσμών μέχρι το Σάββατο».

 

Σόιμπλε: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις με την Ελλάδα

Η Ελλάδα αποφάσισε να  τερματίσει μονομερώς τις  διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία βάση για συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσθεσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσει κανείς εκπλήξεις με την Ελλάδα.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κλείνουν την πόρτα των διαπραγματεύσεων. Η κακή απόφαση της Ελλάδας έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω συνομιλίες. Με έχει εκπλήξει αρνητικά, θα συναντήσουμε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και θα μιλήσουμε για τις επόμενες συνέπειες.

Oι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ προσερχόμενοι στο Eurogroup

Είμαστε πιο κοντά στο Plan B απ΄ ότι στο Plan A δήλωσε προσερχόμενος ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Nτε Γκίντος.

«Η προθεσμία είναι… προθεσμία» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Eric Wiebes, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Δυσάρεστο σοκ για το Eurogroup το δημοψήφισμα, ατυχής η στιγμή διεξαγωγής του, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. «Να εκτιμηθεί αν είναι ακόμη πιθανή η συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Φαν Όφερτφελτ προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται και ότι το Eurogroup δεν θα εγκρίνει την παράταση. Προφανώς η 30η του Ιούνη πλησιάζει επικίνδυνα όπως είπε, ενώ αποκάλεσε το δημοψήφισμα μια «περίεργη κίνηση».

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ δήλωσε πως αν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση στο τραπέζι, το πρόγραμμα έχει τελειώσει. Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη για τη λήψη αποφάσεων, κι έτσι πρέπει να τις πάρουν.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί περισσότερο δράμα ξανά και ξανά με την υποβολή νέων προτάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ Aλεξάντερ Στούμπ δήλωσε: Το δημοψήφισμα σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Eurogroup ότι αποκλείεται η παράταση του προγράμματος. Ως φιλοευρωπαίος αιφνιδιάστηκα δυσάρεστα από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα και λυπάμαι για την κατάσταση ιδιαίτερα για την προοπτική του ελληνικού λαού. Μιλώντας σε άλλο δημοσιογράφο είπε; Το Plan B έγινε για την Ελλάδα Plan A.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε απογοητευμένος που η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μονομερώς λήξει τις διαπραγματεύσεις.

Όπως πρόσθεσε, είχε την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα είχαν κλείσει τα κενά μεταξύ των δύο προτάσεων στη σημερινή συνεδρίαση.

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, είναι αδύνατο να προβούμε σε εικασίες. Περνάμε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά», τόνισε.

Δεν προβλέπεται παράταση του προγράμματος

Την ίδια στιγμή η Deutsche Bank σε έκτακτη έκθεσή της αναφέρει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι το πρόγραμμα θα λήξει και δεν θα γίνει δεκτή η παράτασή του καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί πολλαπλές διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης, και με δεδομένο τον τόνο της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού είναι απίθανο να υπάρξει πολιτική… όρεξη να δώσουν στην Ελλάδα παράταση.

Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η ΕΚΤ να αποφασίσει να μην αυξήσει άλλο τον ELA , ή να αποφασίσει του κούρεμα των εγγυήσεων.

To Plan B στο τραπέζι

Το σημερινό Eurogroup είναι βάση για τις όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν στα επόμενα 24ωρα κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένης και της επιβολής capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.