Αιφνιδιαστική συνάντηση του Σαμαρά- Καραμανλή

Σαμαράς, Καραμανλής

Από ότι φαίνεται κ. Καραμανλής εμφανίζεται να ανησυχεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας και σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Αιφνιδιαστική συνάντηση του νυν και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής συναντήθηκαν χθες στην οικία του Α. Σαμαρά, στην Κηφισιά, για  για μία ώρα και ένα τέταρτο. Πολλοί εξέλαβαν αυτήν την κίνηση σαν στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Επίσης ήταν μια συνάντηση που έδωσε το συμπέρασμα ότι η ανησυχία για την πορεία της χώρας αναγκάζει τους πάντες να είναι σε εγρήγορση.
Ως σημάδι στήριξης προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά θεωρήθηκε η μετέπειτα διαρροή της Συγγρού ότι «οι δύο άντρες θεωρούν πως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Ν.Δ. αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση και εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η Ν.Δ. είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής».

Από ότι φαίνεται κ. Καραμανλής εμφανίζεται να ανησυχεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας και σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της, αφετέρου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Σαμαρά και μάλιστα την ίδια ημέρα που η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συνάντησε τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνει την μη αμφισβήτηση αυτήν την κρίσιμη ώρα του προέδρου του κόμματος.
Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Μπακογιάννη προκάλεσε δυσαρέσκεια όχι μόνον στην ηγετική ομάδα της Συγγρού, αλλά και σε σειρά στελεχών. Η φράση του κ. Σαμαρά στην τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε η κ. Μπακογιάννη προς ενημέρωσή του «όφειλες να με ενημερώσεις πριν πας» αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Επιπλέον, η Συγγρού κάνει λόγο για θεσμικό ατόπημα του Αλέξη Τσίπρα  που, με τη χθεσινή του επιλογή στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη, έστειλε ουσιαστικά μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Μπακογιάννη επεδίωξε να προσωποποιήσει το μετριοπαθές, μεταρρυθμιστικό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον κ. Σαμαρά ότι «δεν είναι η ώρα για τα προσωπικά μας, αλλά για τη χώρα». Ωστόσο και η ίδια αποχώρησε έντονα προβληματισμένη από τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως έλεγαν συνομιλητές της, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, «φλερτάρει» με το ατύχημα και, συνεπώς, «κάθε σενάριο, ακόμη και το πιο τρελό, είναι πιθανό». Η ίδια εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να εξασφαλίσει μία ρητή δέσμευση των πιστωτών για το χρέος προκειμένου να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, καθώς, όπως φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, «ως έχει δεν περνάει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης μετά το χθεσινό άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ.. δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας σπρώχνει τη χώρα σε αδιέξοδο, ανεβάζει τον λογαριασμό στα ύψη και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή. Μήπως τελικά αυτή ήταν η κρυφή τους ατζέντα; Η χώρα χρειάζεται νέα πολιτική, τέρμα τα ψέματα».