Οι δηλώσεις του Πούτιν σε ιταλική εφημερίδα για την Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη του στην Ιταλική εφημερίδα Corriera Della Sera δήλωσε ότι μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να βλάψει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ελληνική οικονομία.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε πως είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού (sovereign right” of the Greek people)  να επιλέξει διαφορετικές συμμαχίες και διαφορετικές ζώνες συνεργασίας στις οποίες επιθυμεί να είναι μέλος. «Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ ή της Eυρωζώνης. Έχουμε ιστορικές σχέσεις και συνεργασία με αυτή τη χώρα»

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, γι΄ αυτό θα ήταν λάθος, θα μπορούσε να βλάψει, τόσο την ελληνική όσο και τις ευρωπαϊκές οικονομίες εάν κάνουμε εικασίες» υπογράμμισε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες για την ελληνική οικονομία εξαιτίας των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων. Δεν έχουν δραχμή να υποτιμήσουν. Τα σύνορά τους είναι ολάνοιχτα σε ευρωπαϊκά αγαθά κάτι το οποίο δίνει πλεονέκτημα σε οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές, ενώ οι κοινές αποφάσεις της ΕΕ θέτουν περιορισμούς σε ζητήματα που αφορούν στην αλιεία και στον αγροτικό τομέα, όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

«Επίσης περιορισμοί υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού καθώς στην Ελλάδα ισχύει η συνθήκη Σένγκεν. Έχουμε συμφωνία με την Τουρκία για τον τουρισμό και οι Ρώσοι πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι η Τουρκία δέχθηκε πέντε εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, ενώ η Ελλάδα περίπου 300.000. Βέβαια η Ελλάδα μπορεί να πάρει δάνεια από την Ε.Ε. Και έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Έχει και πλεονεκτήματα να ανήκεις στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του όπως τη μεταφράζει στα αγγλικά το Κρεμλίνο.

«Δεν μπορούμε εμείς εδώ στη Ρωσία να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, εξαρτάται από τον ελληνικό λαό να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση σε διάλογο με τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους του» κατέληξε ο κ. Πούτιν.